Arts-assistenten op de SEH zijn noodzakelijk voor goede toekomstige zorg

2 minuten leestijd

​De inzet van arts-assistenten op de spoedeisende hulp, met laagdrempelige supervisie door een medisch specialist, is noodzakelijk om ook in de toekomst patiënten goed en snel te kunnen behandelen. Dat stelt Marjolein Kremers, voorzitter van De Jonge Specialist, vandaag in een ingezonden brief in de Volkskrant.

Kremers reageert daarmee op een artikel over de SEH van het Bernhovenziekenhuis dat de krant vorige week publiceerde. Dit ziekenhuis kiest ervoor om de SEH te bemannen met ervaren specialisten, in plaats van arts-assistenten. Volgens hen zorgt dit ervoor dat patiënten beter en sneller geholpen worden.

Opleiden voor de toekomst

Uiteraard is ook DJS er een groot voorstander van, dat iedere patiënt de beste en snelste zorg krijgt. Maar dat betekent volgens Kremers niet dat de inzet van arts-assistenten op de SEH beter vermeden kan worden: “De specialist van de toekomst moet ook voor spoedeisende situaties worden opgeleid en getraind. Hoe kan dat als er geen ruimte voor arts-assistenten meer is op de SEH?”

Corvee

Daarnaast betekent de inzet van arts-assistenten niet, dat de zorg die door hen verleend wordt van mindere kwaliteit is of meer tijd in beslag neemt. Immers, als het goed is zijn deze arts-assistenten werkzaam onder supervisie van een specialist. Naarmate de arts-assistent vordert in zijn opleiding, kan hij zelfstandiger beslissingen nemen. Bij jongere arts-assistenten moet deze supervisie laagdrempelig zijn en, indien nodig, beschikbaar aan het bed van de patiënt.

Kremers: “De Jonge Specialist denkt dat juist daar de schoen wringt: de specialisten van Bernhoven suggereren dat dienst op de SEH voor specialisten als corvee voelt, een gevoel dat niet bijdraagt aan de kwaliteit van zorg of opleiding. Ingeroosterd zijn voor supervisie van de SEH in plaats van het moeten verrichten van meerdere taken tegelijk en bereid zijn in diensttijd lijfelijk supervisie op de SEH te verlenen, zijn essentiële factoren om juist de arts-assistent te leren spoedsituaties goed in te schatten. En zo te voorkomen dat patiënten meer onderzoeken moeten ondergaan dan nodig is en te lang op de SEH verblijven.”

Lees de ingezonden brief
Lees het artikel over Bernhoven (na inlog op Volkskrant of Blendle)

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.