Kostendiscussie hoort niet in de spreekkamer thuis

2 minuten leestijd

Artsen moeten met patiënten de volledige vrijheid hebben om een behandeling of dure medicijnen te kiezen. “Over die dure medicijnen zijn nu geen goede keuzes gemaakt over wat we bereid zijn eraan uit te geven, zodat kosten hard oplopen. Artsen of verzekeraars moet je niet met die keuze belasten.” Het is aan de politiek om dit beter te regelen. Dat zegt Marcel Daniëls (algemeen voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten) vandaag in een interview met De Telegraaf.

Ook stelt Daniëls dat het goed zou zijn om de zorgkostenstijging te begrenzen op de economische groei: “Zorgkosten kunnen niet oneindig stijgen. Dat begrijpen artsen ook.” De Telegraaf ging verder in op het zorgakkoord 2018 dat de Federatie in april sloot met de ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars.

Verplicht loondienst geen oplossing

Het akkoord is een opmaat voor een langdurig akkoord voor 2019 en verder. Naast kostenbeheersing, moet daarin de nadruk liggen op kwaliteit van zorg. Daniëls geeft in het interview ook aan dat verplicht loondienst geen oplossing biedt: “Ook voor 2019 zal die discussie op de agenda staan. We bieden nu topzorg, mogelijk zelfs door evenwicht tussen loondienst en vrijgevestigd zijn. Waarom dat in de waagschaal stellen?”

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de Federatie

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.