Elisabeth Bloemena wint Opleidingsprijs 2018

3 minuten leestijd

Elisabeth Bloemena (patholoog in het Amsterdam UMC, locatie VUmc) mag zich een jaar lang de beste opleider van Nederland noemen. Zij ontving de Opleidingsprijs 2018 tijdens de AIOS Upgrade. Het evenement had dit jaar een extra feestelijk tintje, omdat de Opleidingsprijs voor de tiende keer werd uitgereikt.

Roderick Schmitz (chirurg in het Groene hart ziekenhuis) ontving de tweede prijs en Rob Janssen (orthopeed in het Máxima Medisch Centrum) eindigde op plaats drie. De aios nomineerde Elisabeth Bloemena vanwege de constructieve ondersteuning die zij in de praktijk van haar krijgen. Daarnaast is zij bevlogen om een “veilig werk en leerklimaat” te creëren voor haar aios, waarin de aios kunnen excelleren en discipline overstijgend kunnen werken. Elisabeth Bloemena benoemde dat zij streeft naar een “aios-neutraal” werkklimaat in 2021. De Jonge Specialist juicht dit streven toe!

In gesprek met oud-winnaars

Vicky Soomers, bestuurslid van De Jonge Specialist, ging tijdens de AIOS Upgrade in gesprek met Bas van den Dungen, directeur-generaal van het ministerie van VWS. De Opleidingsprijs wordt sinds 2009 mede mogelijk gemaakt door het ministerie. Ook Bas van den Dungen is geschrokken van de resultaten van onze enquete, waaruit blijkt dat 1 op de 5 jonge zorgverleners kampt met klachten van burn-out en de Arbeidstijdenwet niet wordt gehandhaafd. Hij gaat zich samen met de veldpartijen inzetten voor een veilig en gezond opleidingsklimaat.

Sterk leiderschap

Sterk leiderschap is een van de vereisten om dat voor elkaar te krijgen. Dit werd onder andere getoond door de oud-winnaars van de Opleidingsprijs, die ook aanwezig waren op het podium om een aantal facetten van de opleiding te bediscussiëren Helaas waren Jacqueline Stouthard, Watske Smit en Didi Braat verhinderd. Het riep wat hilariteit in de zaal op dat er alleen maar mannen op het podium stonden.

De oud-winnaars erkenden dat leiderschap kan zorgen voor een veilig opleidingsklimaat. Een van de problemen van dit moment lijkt veroorzaakt te worden door de afname van het aantal aios op de werkvloer: hierdoor moet hetzelfde werk gedaan worden door minder mensen. Niet alle opleiders hebben daarvoor al een goede oplossing gevonden. Stefaan Bergé gaf aan dat hij het probleem deels opgelost heeft door aios gelijk te stellen aan medisch specialisten, waardoor iedereen verantwoordelijk is om goede zorg te leveren en bijvoorbeeld diensttaken niet alleen op de schouders van aios terecht komen. 

Opleidingsprijs

De afgelopen jaren zijn de volgende opleiders ervandoor gegaan met de trofee:
2018: Elisabeth Bloemena, patholoog, Amsterdam UMC (VU)
2017: Michael van Balken, uroloog, Rijnstate Arnhem
2016: Stefaan Bergé, Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg, Radboudumc
2015: Watske Smit, internist-nefroloog, Jeroen Bosch Ziekenhuis
2014: Jacqueline Stouthard, internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
2013: Frank van den Hoogen, KNO-heelkunde, Radboudumc
2012: Paul Jansen, klinisch geriater, UMC Utrecht
2011: Didi Braat, gynaecoloog, Radboudumc
2010: Paetrick Netten, internist, Jeroen Bosch Ziekenhuis
2009: Robert Pierik, chirurg, Isala Klinieken

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.