#MeToo in de gezondheidszorg

1 minuut leestijd

KNMG publiceert vandaag een bericht over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg. Uit een enquête van Medisch Contact blijkt iets meer dan 30 procent van de artsen hier wel eens mee te maken hebben gehad. Dit uit zich in allerlei gradaties, van misplaatste grappen tot handtastelijkheden. 

Vaak gaat het gedrag ten koste van vrouwelijke studenten en co-assistenten en het wordt vaak veroorzaakt door een in hiërarchie hoger staande arts; een deel van de respondenten noemt patiënten of hun familie als veroorzaker.

KNMG-voorzitter René Héman zegt over de uitslagen van de enquête: “Het mag niet, het kan nergens en in geen enkele vorm. Elke (jonge) arts die als gevolg van grensoverschrijdend gedrag emotionele problemen heeft of van werkplek verandert, is er één te veel. We moeten elkaar hier veel scherper op aanspreken.”

Lees het hele artikel uit Medisch Contact hier​.

Veilig Werken enquête

De Jonge Specialist hield eerder dit jaar de Veilig Werken enquête waarin we het opleidingsklimaat en de ar​beidsomstandigheden van Nederlandse aios onder de loep nemen. De resultaten van deze enquête worden later dit jaar verwacht en zullen we dan uiteraard via onze website, nieuwsbrief, magazine en social media publiceren. 

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.