Eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit in aantocht

2 minuten leestijd

​Vandaag roepen werknemersorganisaties LAD/FBZ, FNV Zorg & Welzijn, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn op tot een landelijke ‘ziekenhuisstaking’ op 20 november. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Hieronder vallen ook de aios en anios werkzaam in de ziekenhuizen.

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De komende tijd zullen de werknemersorganisaties met ziekenhuismedewerkers in de actiecomités in gesprek gaan over hun deelname. Zij verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november hun deuren gaan sluiten voor niet-spoedeisende zaken.

Zondagsdienst

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben sinds juli al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid, de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

Goede afspraken

Werknemersorganisaties LAD/FBZ, FNV Zorg & Welzijn, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn willen een goede cao voor ziekenhuismedewerkers met een goede structurele loonsverhoging voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Wie kunnen aan de landelijke stakingsdag meedoen?

Alle werknemers in algemene ziekenhuizen die onder de Cao Ziekenhuizen vallen, kunnen meedoen aan de landelijke zondagsdienst. Medisch specialisten kunnen formeel niet meedoen omdat zij een eigen arbeidsvoorwaardenregeling hebben (Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten), maar ze hebben zich tot nu toe steeds solidair getoond met de acties. De LAD adviseert hen dat ook op 20 november te doen. 

Meedoen of meer weten?

Aios en anios kunnen wel meedoen met de acties, maar alleen wanneer dit onder regie is van een lokaal actiecomité. Ben je lid van De Jonge Specialist en LAD, val je onder de cao ziekenhuizen en wil je meedoen op 20 november? Neem dan contact op met het lokale actiecomité. Heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via info@dejongespecialist.nl of met jouw artsassistentenvereniging (AAV)

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.