Het Capaciteitsplan 2020-2023 is uit

2 minuten leestijd

Vandaag heeft het Capaciteitsorgaan het Capaciteitsplan 2020 – 2023 gepubliceerd en aangeboden aan Minister Bruins van VWS.

In dit rapport wordt geadviseerd om in totaal (voor de 31 betrokken medische opleidingen) 60 aios meer in te laten stromen dan in de raming van 2016 stond. Vooral voor de opleidingen Psychiatrie en Interne Geneeskunde zijn volgens het Capaciteitsorgaan fors meer aios nodig. Voor de meeste andere opleidingen is het verschil klein. 

Het Capaciteitsorgaan brengt iedere drie jaar een Capaciteitsplan uit. Dit is een advies aan de minister van VWS over het aantal op te leiden medisch specialisten. Het Capaciteitsorgaan baseert deze ramingen op de verwachte zorgbehoefte, onder meer rekening houdend met epidemiologische ontwikkelingen. Daarnaast kunnen de wetenschappelijke verenigingen bij het Capaciteitsorgaan aangeven wat de actuele ontwikkelingen zijn in hun vakgebied en of dit volgens hen invloed heeft op de toekomstige behoefte. De minister bepaalt op basis van het Capaciteitsplan hoeveel nieuwe aios per specialisme mogen worden opgeleid in het komende jaar. Vervolgens moet er een verdeelplan komen voor het aantal opleidingsplaatsen per OOR (Onderwijs- en Opleidingsregio’s) en per opleidingsinstelling. Daar zorgt de Stichting Bols voor.

Rol van aios

De Jonge Specialist was nauw betrokken bij dit proces. Zo zit onze voorzitter Edin Hajder in de Kamer Medisch Specialisten van het van het Capaciteitsorgaan. Daarnaast zijn er dit jaar voor het eerst zogeheten ‘Delphi-sessies’ gehouden, waarmee bij alle wetenschappelijke verenigingen relevante informatie opgehaald werd. In ons magazine vertelde Edin al eerder hoe belangrijk het is dat aios deelnemen aan deze sessies: “Een aios heeft toch een andere kijk op dit soort zaken en moet nog aan zijn carrière als medisch specialist beginnen. Als je ramingen voor over 12 tot 18 jaar maakt, vind ik het niet meer dan logisch dat aios hierin betrokken worden.”

Wil je weten wat de verwachting is voor jouw specialisme? Het volledige rapport staat in de bijlage.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.