In gesprek met de raden van bestuur en Inspecties

2 minuten leestijd

De bestuursleden van De Jonge Specialist zijn de afgelopen maanden in verschillende grote opleidingsziekenhuizen in gesprek gegaan met de Raden van Bestuur.

In deze gesprekken heeft DJS de werkgever aangesproken op de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige en gezonde leeromgeving, waarbij de opleiding en niet de bedrijfsvoering leidend is. Op veel plekken werden we hartelijk ontvangen en waren de arts-assistenten verenigingen (AAV) van het ziekenhuis ook aanwezig, bij sommigen sloten ook de voorzitter van de Centrale Opleidingscommissie (COC) of de decaan aan.

Coaching

In verschillende ziekenhuizen biedt men al coaching trajecten voor aios aan, maar is de ervaring dat er toch een zekere onbekendheid is onder aios en coaching pas wordt ingezet als er problemen zijn. Voor anios blijkt de financiering van coaching in de praktijk lastig te zijn.

Daarnaast is het bestuur in gesprek gegaan met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de toegenomen werkdruk en burn-out klachten onder a(n)ios, en de relatie met de kwaliteit van de zorg. Hierbij werd niet alleen gesproken over de problemen die gesignaleerd worden door de verschillende partijen, maar ook over mogelijke oplossingen waaronder coaching en het vergroten van werkplezier onder a(n)ios. Afgelopen maand is DJS ook in gesprek gegaan met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW/Arbeidsinspectie) over werkomstandigheden van a(n)ios, de Arbeidstijdenwet en handhaving hiervan.

Meer weten over ons thema Gezond en Veilig werken? Bekijk dan onze website. Heb jij goede voorbeelden van wat jouw ziekenhuis doet voor aios en anios rondom gezond en veilig werken? Laat het ons weten!

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.