Algemeen bestuursleden (aios) gezocht voor bestuur DJS

6 minuten leestijd

Vanwege het aankomend vertrek van enkele bestuursleden zijn wij op zoek naar drie algemeen bestuursleden ter ondersteuning van meerdere portefeuilles. Alle projecten waar het bestuur zich mee bezig houdt dragen bij aan het verwezenlijken van onze visie. De Jonge Specialist is van mening dat a(n)ios nu en later een belangrijke bijdrage leveren aan hoogwaardige patiëntenzorg en het actuele maatschappelijke debat. Heb jij je hier altijd al voor willen inzetten? Dan is een functie als algemeen bestuurslid wat voor jou!

Als dé beroepsvereniging voor en door Nederlandse a(n)ios, behartigen we de belangen van alle medisch specialisten in opleiding, anios en arts-onderzoekers. We bewaken de arbeidsvoorwaarden en proberen deze te verbeteren waar nodig. We werken onder andere samen met de Federatie Medisch Specialisten, de LAD, VvAA en andere partijen in onder andere onze DJS Academie. Het bestuur is gezamenlijk verantwoordelijk voor de koers en het beleid van de vereniging.

Elk bestuurslid buigt zich over meerdere dossiers. Op de meeste dossiers werk je samen met een ander bestuurslid om de projecten vorm te geven en uit te voeren. Hieronder vind je meer informatie over de inhoud van de dossiers.

Arbeidsvoorwaarden

We bewaken de arbeidsvoorwaarden en proberen deze te verbeteren waar nodig. Zo begeleid je als algemeen bestuurslid op het dossier arbeidsvoorwaarden de commissie beroepsbelangen, die onderwerpen binnen deze portefeuille onder de loep neemt, denk hierbij aan het maken van brochures en het schrijven van artikelen, maar ook het aankaarten van de onjuiste anios contracten van 38+10 . Daarnaast inventariseer je bij de achterban de wensen voor de cao voordat de onderhandelingen van start gaan, hiervoor onderhoud je nauw contact met de cap onderhandelaar en de LAD. Je werkt nauw samen met andere bestuursleden op vraagstukken die raken aan de arbeidsvoorwaarden.

Arbeidsomstandigheden

Daarnaast maakt DJS zich al jaren hard voor een veilig en gezond werk- en opleidingsklimaat. Al in 2015 en 2018 onderzocht De Jonge Specialist (DJS) burn-out onder jonge artsen. Ondertussen heeft DJS een rapport uitgegeven van haar bezoeken aan de Raden van Bestuur van de opleidingsziekenhuizen en is er opnieuw een vervolgonderzoek ingezet met daarbij ook de nadruk op de gevolgen van COVID-19 op de werkomstandigheden. Als algemeen bestuurslid met dossier arbeidsomstandigheden houd je je met de andere bestuursleden op dit dossier bezig met het uitzetten van de nationale enquête gezond en veilig werken, maak je plannen naar aanleiding van de resultaten en pak je actief vraagstukken op die aan arbeidsomstandigheden raken zoals persoonlijke begeleiding, coaching en werkplezier.

Opleiding

Naast een veilig en gezond werkklimaat, is ook een kwalitatief goede medisch specialistische vervolgopleiding nodig. Als algemeen bestuurslid op dit dossier ben je actief betrokken bij projecten als Opleiden 2025 van de Federatie Medisch Specialisten, heb je geregeld overleg met stakeholders zoals de RGS en pak je opleidingsvraagstukken aan zoals interprofessioneel opleiden, digitale onderwijsvormen, innovatie in de opleiding en lessen uit COVIID-19. Je onderhoudt contacten en werkt mee aan de PR op dit thema.

Europa

De Jonge Specialist heeft zitting in de European Junior Doctors (EJD) namens Nederland, de belangenbehartiger van jonge artsen in heel Europa. DJS vertegenwoordigt Nederland door afgevaardigden te sturen naar de algemene vergaderingen die twee keer per jaar in 1 van de deelnemende landen plaatsvinden. Hierbij zijn de belangrijkste doelen om arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden te verbeteren voor alle jonge artsen in Europa, mobiliteit van Europese artsen (in opleiding) te bevorderen en standaarden te stellen voor de kwaliteit van medische vervolgopleidingen. Als bestuurslid met dossier Europa zal je participeren in de volgende EJD vergaderingen en contact onderhouden met het internationale netwerk. Daarnaast heb je het buitenlanddossier van DJS in je portefeuille, wat betekent dat je contact onderhoudt met andere Nederlandse organisaties die actief zijn in Europa en vragen beantwoordt van leden en anderen die betrekking hebben op Europa.

Discipline overstijgende zaken (innovatie, medisch leiderschap, duurzaamheid)

DJS zet zich ook in om discipline overstijgende zaken vorm te geven voor de achterban. Denk hierbij aan zaken zoals duurzaamheid en groene geneeskunde, innovatie in de zorg, medisch leiderschap en de visie op de zorg van de toekomst en de rol van de arts daarin. Zo heeft DJS in 2019 het technologisch innovatieprofiel ontwikkeld samen met de Federatie, is DJS oprichter van en nog steeds zeer actief in de interprofessionele Werkgroep Zorg 2025 en heeft DJS een eigen werkgroep Groene Geneeskunde opgericht. Als bestuurslid op dit dossier, heb je dan ook visie op de toekomst van de zorg en veel contacten met andere organisaties.

Wat verwachten we van een bestuurslid?

  • Als bestuurslid ben je het visitekaartje van DJS. Je woont congressen, symposia, invitationals en raden bij waar je DJS en de achterban vertegenwoordigt.
  • Bij een eigen portefeuille hoort een werkwijze die leidt tot het realiseren van resultaten. Bestuursleden worden geacht slagvaardig op te treden, in te spelen op relevante ontwikkelingen, en voldoende beschikbaar te zijn.
  • Het aantal uren in de week varieert, maar we verwachten minimaal een inzet van 8 uur per week afhankelijk van de portefeuilles. Ledenraadsvergaderingen en bestuursvergaderingen vinden plaats op de derde woensdag van de maand. Aanwezigheid is een vereiste.  Daarnaast zijn er geregeld beleidsweekenden voor het bestuur, en vinden werkgroepen, commissies en redacties in de avonden plaats.
  • Als bestuurslid heb je affiniteit met de doelstellingen van DJS. Je bent integer, verantwoordelijk en onafhankelijk (het is dan ook niet mogelijk om in een ander bestuur zitting te hebben zoals in het bestuur van een AAV of juniorvereniging)
  • Het bestuur van DJS is geen bestuur op afstand en beschikt niet over een groot bureau. Als bestuurslid ben je dus zowel uitvoerend als strategisch bezig.
  • Eerdere bestuurservaring is een pré, maar geen vereiste. 
  • Alleen leden van De Jonge Specialist kunnen solliciteren naar een bestuursfunctie. Vanwege de huidige bestuurssamenstelling zijn aios kindergeneeskunde uitgesloten van deelname.
  • Voor een evenwichtige samenstelling van het bestuur zoeken we een goede mix van mannen en vrouwen, regio en type instelling. Wij zijn vooral ook op zoek naar bestuursleden uit de regio Zuidoost, Zuid, Noordoost en Midden.

Solliciteren?

Als jouw interesse gewekt is, zien wij graag jouw schriftelijke motivatie en cv tegemoet voor 30 november 2020 via info@dejongespecialist.nl. Je kan jouw sollicitatie richten aan mevrouw Kèren Zaccai, voorzitter DJS.

Natuurlijk kan je via dit e-mailadres ook meer informatie krijgen over De Jonge Specialist en deze vacature. Laat ons ook weten in welke portefeuilles je geïnteresseerd bent. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de week van 7 december.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.