Jonge arts: ga het gesprek aan over je werk- en opleidingsklimaat!

3 minuten leestijd

Op 11 december publiceerde DJS de resultaten van de Nationale a(n)ios enquête Gezond en veilig werken 2020. Het positieve nieuws is dat a(n)ios nog trotser zijn op het werk dat ze doen dan twee jaar geleden en het aantal a(n)ios dat burn-out klachten vertoont, is de laatste jaren gedaald. Helaas zien we nog weinig verbeteringen in de arbeidsomstandigheden. Tijd voor ons allemaal om hierover in gesprek te gaan.

We hebben veel media aandacht gehad en verschillende partijen hebben ons benaderd om in gesprek te gaan over de resultaten en gezamenlijk te zoeken naar mogelijke oplossingen.

Te weinig verbeteringen in de arbeidsomstandigheden

  • Er wordt nog steeds evenveel overgewerkt,
  • Opvang bij uitval van een collega is bij 70% niet geregeld
  • Roosters voldoen nog onverminderd niet aan de Arbeidstijdenwet/cao.
  • Kennis hierover ontbreekt nog altijd bij een groot deel van de a(n)ios.
  • We zien een toename in de werkdruk
  • Het aantal aios dat serieus overweegt te stoppen met de opleiding neemt toe
  • A(n)ios kunnen niet nog steeds niet altijd rekenen op medebeoordeling van een patiënt door een supervisor wanneer ze hier om vragen.

Dit betekent dat er nog veel werk aan de winkel is en het komende jaar gaan we dan ook volop aan de slag met de uitkomsten van de enquête om het werk- en opleidingsklimaat voor a(n)ios te verbeteren. We hebben de resultaten breed verspreid onder instellingen en instanties die betrokken zijn bij de a(n)ios en hopen hiermee het gesprek over deze belangrijke onderwerpen weer opnieuw op gang te brengen, maar dit kunnen we niet alleen.

Ga zelf ook in gesprek!

Alleen samen met jou kunnen we voor verandering zorgen en de omstandigheden voor alle a(n)ios verbeteren, dus ga ook zelf het gesprek aan met collega’s, supervisoren en leidinggevenden. Je kan dit als individu doen, als assistentengroep of samen met de AAV in jouw instelling; zo kunnen we ervoor zorgen dat de stem van de a(n)ios ziekenhuisbreed wordt gehoord!  En als je advies wilt of er niet uitkomt, staan wij voor je klaar!

Meer weten of vragen?

Wil je meer weten over de Arbeidstijdenwet of de cao die geldt voor jouw persoonlijke situatie? Lees de brochures over arbeidsvoorwaarden, arbeidstijden en dienstbelasting. Bij DJS kan je als lid ook je rooster laten toetsen aan de wet- en regelgeving via de Roostercheck.

Heb je vragen over jouw werk- en opleidingsomstandigheden? Neem dan contact op via het DJS Meldpunt.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.