Deze crisis hebben we samen opgepakt

2 minuten leestijd

Naar aanleiding van de COVID-19 crisis, heeft de Tweede Kamer sinds maart gedebatteerd over een bonus voor zorgpersoneel. Er wordt echter al langer gepleit voor een structurele waardering voor zorgverleners, waarin betere arbeidsvoorwaarden en een beter salaris kunnen worden gerealiseerd. Maar een eerder ingediende motie werd niet aangenomen.

Vandaag heeft Minister Hugo de Jonge bekend gemaakt dat zorgpersoneel wel een bonus krijgt voor hun inzet tijdens de COVID-19 crisis. Alle zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden krijgen een bonus van 1.000 euro netto, waarbij de focus ligt op verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle zorgsectoren. Hiermee wil de minister namens het kabinet en de Tweede Kamer zijn waardering uitspreken voor al het harde werk dat de mensen in de zorg tijdens de coronacrisis hebben verricht. Het lijkt erop dat artsen en coassistenten uitgesloten zijn van deze regeling.

Solidariteit en saamhorigheid

Voorzitter van De Jonge Specialist, Kèren Zaccai: “Als er één ding is dat deze crisis ons heeft gebracht, is dat solidariteit en saamhorigheid tussen alle zorgmedewerkers. We hebben het samen gedaan”. De Jonge Specialist vindt dat onderscheid maken in waardering, op welke wijze dan ook, niet passend is bij de manier waarop we allemaal uit onze comfort zone zijn gestapt om de klus te klaren. En we zijn er nog niet. Nog steeds zetten veel collega’s zich dagelijks in om COVID-patiënten de zorg te geven die zij verdienen. Waarbij we ook aandacht moeten hebben voor alle collega’s in de zorg die zich jarenlang dagelijks keihard inzetten voor alle andere patiënten in Nederland.

Structurele verbetering voor al het zorgpersoneel

De Jonge Specialist pleit daarom zeker nu voor een structurele waardering voor zorgverleners, met betere arbeidsvoorwaarden van alle zorgmedewerkers, om het werken in de zorg aantrekkelijk te houden en te maken. De LAD/FBZ vertegenwoordigt DJS en andere zorgprofessionals in diverse cao’s en zet daar volgend jaar ook op in. In een statement op de FBZ-website staat: “Volgend jaar gaan we onderhandelen over een aantal grote cao’s, waar dit een van onze belangrijkste punten wordt. Zorgprofessionals hebben laten zien hoe essentieel zij zijn: daar moet in onze ogen een waardering tegenover staan die daar recht aan doet.”

Lees hier ook het standpunt van de LAD.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.