Het COVID-19 vaccin is er bijna

3 minuten leestijd

Nederland krijgt het COVID-19 vaccin van BioNTech/Pfizer naar verwachting begin januari (kort na EMA-goedkeuring). Vanwege schaarste van het vaccin wordt het in de eerste fase ingezet op circa 30 centrale priklocaties die de GGD gaat opzetten. De prikstraten zijn in januari gereed. Daarbij wordt het vaccin ingezet voor bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vaccinatie strategie

De vaccinatie strategie van de Gezondheidsraad is gericht op het verminderen van ernstige ziekten en sterfte. Doel is om met de vaccinaties kwetsbaren te beschermen en te voorkomen dat de zorg verder overbelast raakt. Ook sociaaleconomisch is het verstandig om eerst ouderen en kwetsbare groepen te vaccineren. Hoe eerder deze mensen beschermd zijn tegen het virus, hoe sneller we de meest beperkende maatregelen achter ons kunnen laten. Daarom komen ouderen (60-plussers), mensen die tot een medische risicogroep behoren en zorgmedewerkers die voor deze groepen zorgen als eerste in aanmerking voor een vaccin. Daarna zullen zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten met COVID-19 worden gevaccineerd.

Vaccinatie is niet (nooit) verplicht

Vaccinatie tegen COVID-19 wordt niet verplicht, ook niet voor zorgmedewerkers. Sommige mensen maken zich zorgen over de veiligheid van het vaccin gezien de snelle ontwikkelingen hierin. Echter gelden voor de coronavaccins dezelfde strenge eisen als voor alle andere vaccins die bijvoorbeeld ook binnen het Rijksvaccinatieprogramma vallen. Het Europese medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit (CBG) hebben beoordeeld dat de vaccins tegen corona veilig zijn, zoals bij elk vaccin in Nederland gebeurt. Er zijn dus absoluut geen concessies gedaan aan de veiligheid van het COVID-19 vaccin.

Laat jij je vaccineren?

Uit een peiling van de KNMG blijkt dat 89% van de artsen aangeeft zich ‘zeker wel’ of ‘waarschijnlijk’ te laten vaccineren als de mogelijkheid er is. Artsen die aangeven zich te willen laten vaccineren doen dat voornamelijk om de gezondheid van hun patiënten, cliënten en zichzelf te beschermen. De Jonge Specialist is blij dat een groot deel van de artsen zich wil laten vaccineren. omdat na de vaccinatie de zorg veiliger wordt en zorgmedewerkers zich minder zorgen hoeven te maken over het gevaar om anderen te besmetten of zelf besmet te raken. Vaccinatie voorkomt bovendien ziekteverzuim ten gevolge van COVID-19, waardoor de werkdruk, die op dit moment torenhoog is, hopelijk omlaag kan.

Keuzevrijheid

De Jonge Specialist wil wel benadrukken dat iedereen de vrijheid heeft om zelf te bepalen zich wel of niet te laten vaccineren. Ons advies is om deze keuze weloverwogen te maken waarbij je jouw persoonlijke overtuiging en/of -omstandigheden meeneemt alsmede jouw professionele verantwoordelijkheid tegenover jouw patiënten.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.