Opleidingsduur wordt niet verder verkort

2 minuten leestijd

De opleiding tot medisch specialist hoeft nog maar met gemiddeld 3 maanden verkort te worden in plaats van een verkorting van zes maanden. Dat is de uitkomst van het gezamenlijke initiatief van DJS, de Federatie Medisch Specialisten en hun partners de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de vereniging van topklinische ziekenhuizen (STZ). Gezamenlijk verzochten zij VWS de opleidingsduur niet verder te verkorten.

Regelmatig krijgt De Jonge Specialist berichten van aios die te maken hebben met niet sluitende roosters, overuren en onderbezetting. Dit heeft meerdere oorzaken, maar één van de oorzaken die regelmatig genoemd wordt is het gebrek aan aios op de werkvloer door de verkorting van de opleiding. ‘Deze beslissing zorgt voor meer lucht op de werkvloer hoop ik, en daarme voor meer werkplezier van de aios. Ik vertrouw erop dat dit de kwaliteit van de medisch-specialistische vervolgopleidingen ten goede komt, aldus voorzitter van De Jonge Specialist Kèren Zaccai. 

Opleiden 2025

Naast ruimte voor individualisering kan een aios zich nu ook meer richten op innovaties en nieuwe thema’s, zoals samen beslissen, preventie en de juiste zorg op de juiste plek. Met het project Opleiden 2025 nemen de wetenschappelijke verenigingen samen met de Federatie het voortouw om deze belangrijke thema’s concreet vorm te geven in alle 30 medisch-specialistische vervolgopleidingen. Hein Brackel, bestuurslid van de Federatie: ‘met deze beslissing van het ministerie krijgt een aios meer ruimte voor individualisering en individualisering is in feite opleiden op maat, dat wil zeggen, aansluiten op de individuele ontwikkelsnelheid en ambities van de aios’.

Wat vind jij van de verkorting?

Wij zijn benieuwd wat jij merkt en vindt van de verkorting van de opleidingsduur. Laat het ons weten via info@dejongespecialist.nl.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.