Standpunt inzet a(n)ios tijdens tweede COVID golf

2 minuten leestijd

DJS pleit voor duidelijke afspraken over inzet a(n)ios tijdens een mogelijke volgende COVID-19 piek

Met de ergste COVID-19 drukte achter de rug en een reële kans op een volgende COVID-19 piek,  is dit hét moment om voorbereidingen te treffen om voor alle aios en anios een gezond en veilig werk- en opleidingsklimaat te borgen. De Jonge Specialist pleit er daarom voor dat a(n)ios bij een eventuele tweede COVID-19 piek alleen worden ingezet indien niet anders mogelijk is en dat ziekenhuizen, vakgroepen, opleiders en a(n)ios goede afspraken maken over de inzet van a(n)ios, met nadrukkelijk oog voor de arbeidsvoorwaarden en opleiding.

Wij roepen ziekenhuizen, vakgroepen, opleiders en a(n)ios op om samen met de lokale/regionale aios- en aniosvertegenwoordiging (AAV) concrete plannen te maken over:

  1. De opleiding. Tref nu de voorbereidingen om de opleidingsmomenten (zoveel mogelijk) te continueren tijdens een nieuwe piek.
  2. Solidariteit. Kijk vanuit het solidariteitsprincipe welke specialismen en wie binnen deze specialismen reeds zijn ingezet in de COVID-19 crisis. Door dit mee te nemen kan COVID-19 zorg evenredig worden gedragen over verscheidene specialismen, specialisten en a(n)ios. In crisistijden zullen vanzelfsprekend ook aios ingezet kunnen worden om de continuïteit van zorg te garanderen, maar dit moet geen eerste reflex zijn.
  3. De arbeidsvoorwaarden. Tref voorbereidingen voor duidelijke afspraken rondom het  naleven van arbeidsvoorwaarden om een veilig werkklimaat te behouden. Denk hierbij aan gezond roosteren, compensatie en vakantie, uren van inzet en eventuele coaching of andere ondersteuning.

Het volledige standpunt kan je hier downloaden.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.