De Jonge Specialist gaat groen, groener, groenst

2 minuten leestijd

De Jonge Specialist (DJS) zet duurzaamheid op de agenda. Voor alle jonge artsen met een groen hart wordt 1 oktober tijdens ons jaarlijkse congres de handreiking De Jonge Specialist: groen, groener, groenst gelanceerd. Ben je al bezig met duurzaamheid of wil jij duurzamer gaan dokteren, maar weet je niet hoe? Begin bij deze praktisch ingestoken handreiking.

In Nederland draagt de zorgsector substantieel bij aan het klimaatprobleem. Denk daarbij aan een uitstoot van 7% CO2, het vervuilen van het oppervlaktewater en de productie van grote hoeveelheden, niet recyclebaar afval. Juist omdat iemands gezondheid sterk afhankelijk is van de omgeving waarin iemand leeft, ligt er ook een opdracht voor ons als artsen (niet) in opleiding tot specialist. De zorg kán en moet sneller verduurzamen. 

Groen, groener, groenst is het naslagwerk voor alle aios, anios en arts-onderzoekers (a(n)ios) die mee willen werken aan de transitie naar duurzaam dokteren in een duurzamere zorgsector. Je vindt er concrete informatie, tips en tricks op verschillende niveaus. Groen: wat kan ik zelf doen? Groener: wat pak ik samen met mijn collega’s op? Groenst: waar kan het ziekenhuis of instelling waar ik werk aan bijdragen? We helpen je op weg met achtergrondinformatie, interviews met groene voorlopers in de zorg en inspirerende voorbeelden van duurzame initiatieven.

Geschreven door en voor jonge artsen hoopt DJS met deze handreiking ook een bredere groep zorgprofessionals aan te spreken om in actie te komen.

Green deal

DJS tekende in 2019 samen met 31 andere partijen de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’. Met die stap werd het belang van een snellere verduurzaming van de zorgsector onderschreven. In de Green Deal zijn vier thema’s benoemd, waarop resultaat geboekt moet worden: het verlagen van CO2-uitstoot, invoeren van circulaire bedrijfsvoering, verminderen van medicijnresten in afvalwater en het creëren van een schone leefomgeving voor onze patiënten.

Duurzaamheid staat sindsdien op de agenda van DJS. Met de oprichting van de werkgroep groene geneeskunde is er hard gewerkt aan deze handreiking, en willen wij  a(n)ios inspireren met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Download De Jonge Specialist: Groen Groener Groenst

Meer lezen over duurzaam dokteren en hoe DJS hierover denkt? Kijk hier

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.