Ilse van Nes wint Opleidingsprijs 2021

3 minuten leestijd

Nadat we vorig jaar geen Opleidingsprijs konden uitreiken, zijn we blij dat het dit jaar wel weer kan! De winnaar is Ilse van Nes, revalidatiearts in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Zij kreeg de meeste stemmen en mag zich een jaar lang de beste opleider van Nederland noemen. De Opleidingsprijs 2021 werd op 1 oktober voor de twaalfde keer uitgereikt tijdens het DJS Congres onder de noemer ‘Professie met passie’.

Vooruitstrevende, enthousiaste en betrokken opleider

‘Vooruitstrevend’, ‘altijd tijd om aios met een glimlach te woord te staan’ en ‘een aanstekelijk enthousiasme om met aios mee te denken over concrete oplossingen’. Met die kwalificaties uit het juryrapport wist Ilse de prijs te winnen, die ze kreeg uitgereikt van Elke Stenvers, bestuurslid van De Jonge Specialist. Ilse was heel verrast en liet weten het een grote eer te vinden zich een jaar lang ‘de beste Opleider van Nederland’ te mogen noemen. “Dat mijn aios mij hebben genomineerd, was voor mij eigenlijk al de hoofdprijs.”

Ilse probeert aios te stimuleren hun eigen ontwikkelpad te volgen. “Ik hoop dat iedere arts in opleiding uiteindelijk de specialist wordt die hij of zij wil zijn, en tijdens zijn of haar loopbaan blijft stralen.” Volgens de aios-groep is Ilse iemand waarop ze kunnen bouwen. “Ze is heel betrokken en draagt de passie voor haar vak heel goed uit, ook in de media. Ze vervult voor ons in die zin echt een voorbeeldfunctie.”

Ilse kreeg een cheque van € 8.000. De cheque bedoeld is voor verbetering van de kwaliteit van de opleiding. Daarnaast ontving zij een trofee en een bos bloemen.

Andere genomineerden

De andere twee genomineerden waren Selma Lavrijsen, kinderarts in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven en Rikus Knegtering, psychiater bij Lentis.

200 deelnemers

Aan het DJS Congres namen dit jaar bijna 200 aios, anios en arts-onderzoekers deel. Het congres vond online plaats en werd live gestreamd. De deelnemers konden 3 workshops naar keuze volgen, uit een aanbod van in totaal 15 workshops over onderwerpen/competenties die ze niet tijdens de opleiding leren, zoals onderhandelen, het omgaan met klachten, de financiering van de zorg, etc. Aan het eind van het congres werd de handreiking ‘Groen, groener, groenst’ gelanceerd, die artsen concrete handvatten biedt om een ‘groenere dokter’ te zijn.

Winnaars van de Opleidingsprijs in de afgelopen jaren

In de afgelopen jaren is de Opleidingsprijs uitgereikt aan de volgende opleiders:

  • 2020: geen uitreiking Opleidingsprijs
  • 2019: Christiaan Keijzer, anesthesioloog, Radboudumc
  • 2018: Elisabeth Bloemena, patholoog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)
  • 2017: Michael van Balken, uroloog, Rijnstate Arnhem
  • 2016: Stefaan Bergé, Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg, Radboudumc
  • 2015: Watske Smit, internist-nefroloog, Jeroen Bosch ziekenhuis
  • 2014: Jacqueline Stouthard, internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis
  • 2013: Frank van den Hoogen, KNO-heelkunde, Radboudumc
  • 2012: Paul Jansen, geriater, UMC Utrecht
  • 2011: Didi Braat, gynaecoloog, Radboudumc
  • 2010: Paetrick Netten, internist, Jeroen Bosch Ziekenhuis
  • 2009: Robert Pierik, chirurg, Isala Klinieken

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.