Update veilig opleidingsklimaat

3 minuten leestijd

In oktober hebben wij de uitslag van onze peiling Veilig Opleidingsklimaat met jullie gedeeld. Met dank aan jullie inbreng, kunnen we duidelijk laten zien dat er nog verbeteringen noodzakelijk zijn om een veilig werk- en opleidingsklimaat voor alle artsen in opleiding tot medisch specialist (aios) te bewerkstelligen. Uit jullie open antwoorden blijkt dat aios een sterke afhankelijkheidspositie ervaren ten opzichte van hun opleider. Omdat de opleider ook de rol heeft als beoordelaar van jullie kennis, kunde en attitude en daarmee het continueren van je opleiding en loopbaan, is 30% van de respondenten terughoudend bij het melden van problemen of klachten in de opleiding.

Uit de peiling kwam naar voren dat die terughoudendheid niet alleen naar de opleider zelf is, maar ook naar de Centrale opleidingscommissie (COC) en de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Bij een deel van de respondenten leeft het idee dat een melding negatieve consequenties kan hebben voor hun opleiding en carrière. Wij doen in ons rapport enkele aanbevelingen voor onszelf, de opleiders, COC’s, en de RGS.

In gesprek

Daarom zijn wij naar aanleiding van de uitkomsten, direct in gesprek gegaan met de Federatie Medisch Specialisten en de RGS. Beide partijen zijn het met ons eens dat iedere aios een veilig opleidingsklimaat moet hebben, waarin open gesproken kan worden over hoe het gaat, wat anders en beter kan. Niet alleen richting de aios, maar ook richting de opleider en opleidingsinstelling. We hebben er goede hoop op dat deze gesprekken leiden tot veranderingen in het huidige opleidingsklimaat zodat een veiliger werk- en leerklimaat voor iedereen normaal wordt. 

Onlangs verscheen een artikel ”Waarborgen voor een veilig werk- en leerklimaat voor toekomstige artsen” geschreven door Jory Hoogendam (aios) en Alex Brenninkmeijer. Hierin wordt de situatie van de aios uiteengezet aan de hand van de juridische kaders rondom de opleiding. Een interessant artikel waarin ook de resultaten van onze peiling worden gebruikt om de noodzaak van het probleem te onderstrepen. DJS is blij dat er nog meer aandacht is gegenereerd met dit artikel voor de dingen waar aios tegenaan lopen gedurende de opleiding. DJS ziet veel overlap met onze eigen aanbevelingen, hierover zijn we dan ook in constructief gesprek met RGS en de Federatie.

In deze gesprekken bespreken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat aios beter betrokken worden en op een veilige manier meer aan het woord gelaten worden. Ook kijken we naar de  mogelijkheid tot veilig en anoniem melden bij problemen in de opleiding. DJS werkt als onafhankelijke partij samen met de RGS en de Federatie om deze punten binnen de huidige organisatiestructuren in de systematiek zo aan te passen dat alle aios kunnen werken in een gezond en veilig opleidingsklimaat.

We hopen in de eerste maanden van 2022 weer een update te kunnen geven.

Zelf hulp nodig?

Heb jij zelf hulp nodig rondom arbeidsomstandigheden of problemen binnen je opleiding? Laat het ons weten, wij zijn er voor je! ​

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.