Zorgelijke signalen over verlenging van de opleiding door COVID

26 jul 2021

Tags

De Jonge Specialist krijgt signalen van aios die worden gevraagd om COVID-19 niet als reden te noemen in een verlengingsaanvraag voor hun opleiding bij de RGS. Dit is uiterst ongewenst en niet in het belang van de aios. De Jonge Specialist adviseert aios dan ook met klem hier niet mee akkoord te gaan en roept instellingen en opleiders op aios niet te vragen verkeerde redenen op te geven. Wij hebben overleg gevoerd met de RGS en ook de RGS zal hierover met een bericht komen. Houd hun website in de gaten.

De reden die instellingen noemen om COVID niet als reden op te geven bij een verlengingsaanvraag, is om te voorkomen dat zij de beschikbaarheidbijdrage verliezen. Deze bijdrage ontvangt een instelling als subsidie om een aios op te leiden. Aangezien in COVID-tijd niet iedere aios is opgeleid, zijn instellingen nu bang dat ze dit geld mislopen. De NZa heeft echter in een schriftelijke reactie aan de RGS laten weten dat de verlengingen vanwege COVID in aanmerking komen voor vergoeding uit de beschikbaarheidbijdrage. Er is dus geen gegronde reden om COVID-19 in een verlengingsaanvraag weg te laten, als COVID de werkelijke reden is dat opleidingsmomenten niet hebben plaatsgevonden. Daarnaast is het opgeven van onjuiste en onvolledige redenen nooit in het belang van de aios. Sterker nog, het kan de toekomst van jouw opleiding in gevaar brengen als je vanwege andere redenen verlenging van de opleiding nodig hebt of in een geschil belandt. De Jonge Specialist adviseert je daarom hier niet mee akkoord te gaan.

Hieronder zetten we alles op een rij:

  • Aios die hun opleidingsactiviteiten niet hebben kunnen doen vanwege de COVID-19 crisis kunnen een verlenging aanvragen via de RGS. De RGS heeft hierop ook de procedure aangepast.
  • Zo heeft de aios extra tijd om alsnog deze activiteiten te doen en komt de kwaliteit van de opleiding niet in het gevaar door COVID-19. Lees alles over COVID en de opleiding op de website van de RGS.
  • De instelling beschikt dan langer over een beschikbaarheidbijdrage om de aios werkelijk die opleiding te kunnen geven.
  • De RGS registreert de verlengingen in het kader van COVID en heeft hierover nauw contact met de NZa, die de subsidie verstrekt aan instellingen om aios op te leiden.
  • Het is in ieders belang dat er goed zicht is op het aantal aios dat verlengt vanwege COVID, niet alleen voor de RGS maar ook voor derden, zoals de Raad opleiding van de Federatie Medisch Specialisten en de NZa.
  • Indien de reden van verlenging niet adequaat wordt doorgegeven aan de RGS, klopt deze COVID-registratie niet meer en dat kan negatieve consequenties hebben.
  • De NZA heeft schriftelijk aan de RGS laten weten dat de verlengingen vanwege COVID in aanmerking komen voor vergoeding uit de beschikbaarheidbijdrage.
  • Door onjuiste opgave van redenen voor verlenging kloppen deze overzichten niet meer.
  • Aios kunnen gedurende hun opleiding maar een maximale periode verlenging aanvragen. COVID-19 verlenging valt hierbuiten, maar alleen als de verlenging ook door COVID-19 is ingeboekt.
  • Als een aios verlenging vanwege COVID nu opgeeft onder andere redenen, en in de toekomst verlenging nodig heeft of in een geschil belandt, komt de aios in de problemen omdat mogelijk de maximale termijn al is bereikt. 
  • Daarnaast kan je als aios niet bewijzen dat het buiten jouw schuld is dat je de juiste competenties nog niet hebt behaald. En dit is relevant mocht je ooit een andere opleider krijgen, nieuwe competenties minder snel behalen of in een geschil belanden.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over verlenging van de opleiding, of over bovenstaand artikel? Neem dan vooral contact met ons op.