Resultaten DJS Nationale a(n)ios enquête Gezond en veilig werken 2022 

4 minuten leestijd

Een kwart van de jonge dokters heeft burn-outklachten, terwijl dat twee jaar geleden nog 14% was. Dat blijkt uit de Nationale a(n)ios enquête Gezond en veilig werken 2022 van De Jonge Specialist (DJS). Om goed inzicht te krijgen in de huidige werk- en opleidingsomstandigheden van de achterban van De Jonge Specialist (DJS) en hen daarmee zo goed mogelijk te kunnen vertegenwoordigen, zet DJS sinds 2015 periodiek de Nationale a(n)ios Gezond en veilig werken enquête uit.

Rapport Nationale a(n)ios enquête Gezond en veilig werken 2022

Resultaten 2022

Algemene arbeidsomstandigheden

Gemiddeld werken a(n)ios 7,7 uur per week over. 66% wordt hiervoor niet gecompenseerd. Ongeveer een kwart van alle anios werkt volgens een foutief contract van 38 betaalde arbeidsuren en 10 onbetaalde opleidingsuren. In instellingen waar contracten voor anios wel zijn aangepast, geven aios aan een hogere werkdruk te ervaren en/of minder opleidingsgerelateerde taken te doen.

Werkbeleving

Bijna alle a(n)ios (97%) zijn trots op het werk dat zij doen. De helft (44%) ervaart de werkdruk echter als te hoog en 35% van de a(n)ios is ontevreden tot zeer ontevreden over de werk-privébalans. Meer dan de helft van de respondenten (54%) geeft aan slechts soms tot nooit pauze te kunnen nemen, zonder dat de pauze wordt gevuld met werk of opleidingsgerelateerde taken. 

Veiligheid vakgroep

A(n)ios waarderen de sfeer in de vakgroep gemiddeld met een 7,6. Bijna vier op de vijf a(n)ios (78%) ervaren de overdracht altijd of vaak als veilig ervaren. Omgekeerd geeft 11% aan zich slechts soms of helemaal nooit gesteund te voelen tijdens de overdracht. Van de respondenten geeft 84% aan zijn supervisor vaak tot altijd te kunnen bereiken. Als ze vragen of hun supervisor fysiek komt, gebeurt dit bij slechts 55% van de a(n)ios altijd. In 18% van de gevallen krijgen ze niet voldoende handvatten om verder te kunnen. 11% ervaart dat dit tot een onveilige situatie leidt. 

Ongewenst gedrag

Bijna een derde van de a(n)ios heeft in zijn huidige functie te maken gehad met ongewenst gedrag. Intimidatie door bezoekers of patiënten (55%), collega’s of leidinggevenden (28%) kwamen het vaakst voor. Direct gevolgd door ongewenste seksuele aandacht door bezoekers of patiënten (27%). Onjuiste bejegening door een supervisor gebeurt bij 38% van de a(n)ios soms tot regelmatig. Bij bijna de helft van de a(n)ios (46%) worden er seksistische opmerkingen gemaakt in de werkomgeving. Eén op de vier a(n)ios doet niets als zij te maken krijgen met ongewenst seksueel gedrag. 

Opleidingsomstandigheden

Bijna 90% van de aios zou opnieuw kiezen voor hetzelfde specialisme. Desondanks heeft meer dan een kwart (26%) enkele tot meerdere keren serieus overwogen te stoppen met de opleiding. Slechts een vijfde bespreekt dit met zijn opleider. Argumenten om te overwegen te stoppen met de opleiding hebben veelal te maken met de werk-privébalans (46%). Maar ook het slechte baanperspectief en de cultuur binnen het vak. 

Persoonlijke omstandigheden en begeleiding

24% van de a(n)ios heeft klachten die passen bij een burn-out (UBOS). Op de vraag of a(n)ios zelf denken dat ze klachten hebben die bij een burn-out passen, antwoordt 17% bevestigend. De a(n)ios zijn bovengemiddeld bevlogen (UBES). Meer dan drie op de vier (77%) van de a(n)ios hebben wel eens gebruikgemaakt van een vorm van persoonlijke begeleiding. Het merendeel van de respondenten (59%) geeft de voorkeur aan coaching. 

En nu?

We moeten gaan nadenken over hoe we de arbeidsomstandigheden kunnen verbeteren en de werkdruk kunnen verlagen. DJS roept daarom alle instellingen, vakgroepen en opleiders op zich in te zetten voor het behoud van deze enthousiaste jonge dokters. Hierbij moet de aandacht liggen op een goede werk-privébalans en preventie van burn-out en uitval. Dit kan worden bewerkstelligd door de arbeidsomstandigheden te verbeteren. 

Lees hier het volledige rapport of bekijk voor een kort overzicht de infographic.

Heb jij een goed voorbeeld van jouw instelling over hoe zij omgaan met verhoogde werkdruk, burn-out, verstoorde werk-privébalans of andere belangrijke thema’s? Of wil je juist aan de bel trekken over de omstandigheden waar jij mee te maken krijgt tijdens het werk? Laat het ons weten! Neem contact met ons op via info@dejongespecialist.nl

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.