Update: Waar zijn de basisartsen?

4 minuten leestijd

Graag nemen we jullie mee in de recente ontwikkelingen rondom de basisartsen problematiek. Eerder schreven we een uitgebreide update nadat het NTVG een artikel had gepubliceerd over de stand van zaken en het aankomende rapport van het Capaciteitsorgaan. De afgelopen tijd zijn we hier druk mee bezig geweest en graag nemen we jullie mee in de huidige stand van zaken omtrent het anios-tekort.

Belangrijk: we spreken regelmatig over basisartsen en anios. Wij gebruiken de volgende definitie: Basisarts/anios: een arts-assistent die is afgestudeerd, maar (nog) niet in opleiding is.

Tweede Kamer vragen

In juni 2023 schreven we een nieuwsbericht over de signalen van langer openstaande vacatures voor aniosfuncties in ziekenhuizen. En zorgde het artikel van het NTvG voor Kamervragen over de aniostekorten. Ondertussen zijn de Kamervragen beantwoord door de desbetreffende ministers. De volledige antwoorden zijn hier te vinden: Antwoord minister Kuipers. Belangrijk hierin is dat aangegeven wordt dat er goed werkgeverschap moet zijn voor anios, maar ook dat er professionele begeleiding voor a(n)ios moet zijn op de werkvloer. Hij verwijst onder andere naar het visie document van de NFU waar De Jonge Specialist een actieve bijdrage aan heeft geleverd. Een ander belangrijk punt wat genoemd wordt is dat behoud van autonomie, vermindering van regelgeving en registratie last belangrijke pijlers zijn voor werkplezier en bevlogenheid, Minster Kuipers onderschrijft dit ook in zijn antwoorden. Daarnaast wordt er verwacht dat het onderzoek van het Capaciteitsorgaan antwoorden gaat geven op veel openstaande vragen, en met name op de vraag: Wat zijn de wensen van de basisartsen?

Onderzoek Capaciteitsorgaan

Na onze aanbeveling op het eerdere onderzoek van het Capaciteitsorgaan (2022) over de loopbaan(wensen) van basisartsen, hebben we de afgelopen tijd constructieve gesprekken gehad wat heeft geleid tot een uitgebreide nieuwe vragenlijst. De afgelopen weken heb je als het goed is deze vragenlijst ontvangen. Deze is verstuurd naar iedereen die in het BIG-register  is ingeschreven als basisarts. Dit betekent dat alle anios, aios en arts-onderzoekers de vragenlijst hebben ontvangen. Jouw bijdrage hierin is cruciaal! Onze oproep is dan ook aan iedereen om deze vragenlijst in te vullen, ook als je op dit moment niet (als arts) werkzaam bent. Alleen met zoveel mogelijk respondenten kan het Capaciteitsorgaan een gedegen berekening maken over onder andere het basisartsen-reservoir, de instroom voor geneeskunde maar kunnen we ook iets zeggen over hoe omvangrijk het basisartsen tekort is en wat daar mogelijke oorzaken voor zijn.  

Ben jij de mail van het CIBG kwijt en ben je anios/aios/basisarts/profielarts KNMG of anderszins basisarts? Klik dan hier om de vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst is anoniem en duurt (afhankelijk van de stappen in je loopbaan) 5 tot maximaal 15 minuten. Je moet de vragenlijst in één keer invullen; het is niet mogelijk de antwoorden tussentijds op te slaan. Je hebt tot 15 december de tijd om de vragenlijst in te vullen. Vragen? Neem contact op met Linda Flinterman: l.flinterman@nivel.nl of Cisca Joldersma, c.joldersma@capaciteitsorgaan.nl / 06-30006514. 

Hoe nu verder?

We verwachten in medio januari-februari de resultaten en het rapport te ontvangen. We hopen daarmee meer informatie te hebben rondom de omvang van het probleem en de eventuele oorzaken. We houden jullie dan ook op de hoogte wanneer het zover is.  

Voor nu vooral aan jullie de oproep: vul de vragenlijst in!   

Vragen of hulp nodig?

Hulp nodig? Neem contact op met DJS via info@dejongespecialist.nl. Wij kunnen met jou meedenken en zo nodig juridische ondersteuning bieden als je lid bent.  

Laat het ons weten als er misstanden zijn binnen jouw ziekenhuis/organisatie, of als je binnen jouw ziekenhuis/regio meer onderzoek hebt gedaan over dit probleem. Samen staan we sterker!  

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.