Standpunt gezond & veilig werken

​Elke arts-assistent in Nederland hoort te werken in een cultuur waarin men elkaar kan aanspreken, respecteert en juist bejegent, waarbij rekening wordt gehouden met de afhankelijke positie van arts-assistenten die in opleiding zijn of willen komen. Formatie, roostering, productie en arbeidsomstandigheden moeten zo ingericht en op elkaar afgestemd zijn, dat dit het opleidingsklimaat ten goede komt en de arts opgeleid wordt tot een hoogwaardige medisch specialist die klaar is voor de toekomst.

Wat is er aan de hand?

Gezond en veilig werken is een thema dat bij De Jonge Specialist al jaren hoog op de agenda staat. Al in 2015 hebben we samen met de LAD en Artsen Stichting Nederland een onderzoek uitgevoerd naar werk- en opleidingsomstandigheden van a(n)ios. In 2018 hebben we hier een vervolg aan gegeven met de nationale Veilig Werken enquête, die veel aandacht heeft gekregen in de landelijke media. Uit deze enquête bleek onder andere dat de werk-privé balans onder jonge dokters dusdanig verstoord is dat dit bij 19% van hen leidt tot burn-out klachten. Dat is een stijging van 5% ten opzichte van 2015. Ook de signalen die wij bijvoorbeeld via klankbordgroepen krijgen vanuit onze achterban bevestigen dit zorgwekkende beeld.

Wat gaan we doen?

De Jonge Specialist vindt dat het de hoogste tijd is om dit probleem aan te pakken. Wij nemen het voortouw op twee fronten. Ten eerste nodigen we op korte termijn de raden van bestuur van de 8 UMC’s en alle STZ-ziekenhuizen uit voor een bestuurlijk overleg. We willen samen met hen kijken hoe werkgevers (de ziekenhuizen) concreet hun verantwoordelijk kunnen nemen door te zorgen voor een gezond en veilig werk- en opleidingsklimaat, waarin coaching beschikbaar wordt gesteld aan onze achterban in deze fase van hun leven.
Daarnaast zien we in de praktijk dat aios, anios en arts-onderzoekers vaak onvoldoende zicht hebben op hun rechten en plichten rondom arbeidsvoorwaarden. Om voor jezelf op te komen en het gesprek aan te gaan met de opleider of werkgever is die kennis cruciaal. We zien het als onze verantwoordelijkheid om onze achterban op dit vlak te informeren en te faciliteren. Dit doen we via onze communicatiekanalen, bijeenkomsten en discipline overstijgend onderwijs.

Meer weten?

Wil je verder weten wat De Jonge Specialist met dit onderwerp gaat doen? Lees via deze link onze nieuwsbrief over dit thema of neem contact met ons op via info@dejongespecialist.nl.