Resultaten jonge klaren enquête: toename tijdelijke contracten

De Jonge Specialist signaleert persisterende problemen op de arbeidsmarkt voor jonge medisch specialisten. Hoewel de werkloosheid afneemt, is er sprake van steeds meer tijdelijke contracten. Dit blijkt uit de landelijke ‘Jonge klaren enquête’ die De Jonge Specialist en de LAD vorige maand hebben gehouden onder aios die bijna klaar zijn met hun opleiding en medisch specialisten die de afgelopen drie jaar hun opleiding hebben afgerond.
Medisch Contact heeft deze week ook aandacht aan de enquête besteed. Het artikel lees je hiernaast.​

Het probleem

Uit de enquête blijkt dat 52% van de jonge klaren medisch specialisten een tijdelijk contract heeft. Bijna alle jonge medisch specialisten (86%) zouden liever een vast contract hebben en voor langere tijd in hetzelfde ziekenhuis werkzaam zijn. Van de specialisten met een tijdelijk contract heeft 34% uitzicht op een vaste baan binnen de instelling waar ze aan het werk zijn en 66% heeft dit niet. Hiervan heeft 35% definitief geen uitzicht op een vaste aanstelling en voor de overige 31% is dit nog onbekend. Het lijkt erop dat in sommige ziekenhuizen chronisch gewerkt wordt met tijdelijke contracten op plekken waar ook ruimte is voor een vast staflid.

​Deze trend van steeds meer en elkaar opvolgende tijdelijke contracten vindt De Jonge Specialist onwenselijk, omdat het risico bestaat dat de kwaliteit van zorg nadelig beïnvloed kan worden en dat leidt tot:

  • vermindering van de kwaliteit van zorg door steeds wisselende dokters;
  • minder tijd voor kwaliteitsbewaking en verbeterprojecten doordat er voor specialisten al veel tijd verloren gaat aan het steeds op een nieuwe plek inwerken van nieuwe collega’s;
  • een verhoogde werkdruk voor de artsen met bijkomende problemen in de thuissituatie met vaak jonge gezinnen en een partner met een eigen carrière

Als tweede ontwikkeling zien we dat steeds meer jonge klaren aan de slag gaan in het buitenland. Op dit moment werkt 7% in het buitenland (in 2014 was dit nog 5%). De Jonge Specialist vindt dit op zich geen slechte ontwikkeling, mits dat een vrije keuze is. Dit lijkt echter vaak niet het geval.

Salaris

7% van de jonge klaren met een tijdelijk contract wordt niet betaald conform de cao. DJS en de LAD zijn van mening dat onderbetaling onacceptabel is en willen hun krachten bundelen om onderbetaling aan te pakken. Daarom roepen wij jonge klaren op zich te melden (evt. anoniem) als zij onderbetaald worden. Dat kan via info@dejongespecialist.nl.

Wat doet De Jonge Specialist eraan?

DJS blijft de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt onder de aandacht brengen bij de zittende generatie medisch specialisten en zoekt daarbij naar creatieve oplossingen. De mogelijke oplossingen die de afgelopen jaren op verschillende plekken zijn ontstaan, willen we graag breder verspreiden.

Op 30 november werd er een invitational georganiseerd in slot Zeist waar de ‘best practices’ voor het jonge klaren probleem werden besproken en gedeeld met aanwezige aios en specialisten.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Flexibilisering van contracten
  • Het creëren van een duobaan; dus twee jonge klaren aan het werk op 1 fte.
  • Meerdere banen in verschillende ziekenhuizen combineren tot 1fte.
  • Naast je functie als medisch specialist een gedeelte van de tijd vullen met management-/onderwijstaken
  • Het combineren van klinische bezigheden met onderzoek
  • Wetenschappelijke verenigingen die hun oudere leden oproepen om hun carrière op tijd af te bouwen
  • Verschillende stafleden die uren inleveren, bijvoorbeeld 3 mensen die een dag minder gaan werken, om zo plek te maken voor 1 jonge klare.

Wat kun jij doen?

Mocht je nog andere goede voorbeelden van oplossingen hebben, dan willen we die graag van je horen per mail. Het delen van die voorbeelden kan een inspiratie zijn voor het creëren van andere plekken.

Meld onderbetaling bij ons! Alleen dan kunnen we er samen met de LAD iets aan doen.