Salarisstijging Cao UMC: werknemersorganisaties overwegen juridische stappen

Op 29 november is voor de derde keer overleg gevoerd met de NFU over de loonstijging voor 2023 die in de Cao UMC is afgesproken. De NFU zal deze afspraak niet nakomen. De werknemersorganisaties overwegen nu juridische stappen.

In november 2021 werd een akkoord bereikt voor een nieuwe Cao UMC, die op 1 januari 2022 van kracht werd en die ook geldt voor a(n)ios en arts-onderzoekers die in een umc werken. In dat cao-akkoord is afgesproken dat de collectieve salarisverhoging voor 2023 minimaal de zogeheten CPI-afgeleid 2022 (consumentenprijsindex) volgens de Prinsjesdagraming 2022 bedraagt. Die CPI-afgeleid bedraagt 11,3%: daarover zijn alle cao-partijen het eens.

NFU kan 11,3% niet betalen

De NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) heeft in een eerder overleg al aangegeven dat zij streeft naar een gelijke structurele loonsverhoging en een gelijke ingangsdatum voor alle medewerkers, met als beoogde datum 1 januari 2023. Ze geeft echter ook aan dat zij de overheidsmaatregelen voor compensatie van de koopkracht wil meewegen in de salarisverhoging en dat zij de 11,3% niet kan betalen.

Geen vrijblijvende afspraak

De werknemersorganisaties, waaronder FBZ (die namens DJS de onderhandelingen doet) en de LAD, hebben in het cao-akkoord echter geen vrijblijvende afspraak gemaakt. In het overleg hebben ze benadrukt dat de NFU zich niet aan deze afspraak kan onttrekken. Ze houden daarom vast aan de afspraak in de cao. Samen met de andere werknemersorganisaties beraden ze zich nu op verdere stappen. Een gang naar de rechter om de afspraken af te dwingen sluiten ze niet uit.

5 dec 2022

Tags