Sinds 2 augustus 2022 is het mogelijk om een deel van je ouderschapsverlof betaald te krijgen. Vorig jaar zomer hebben we je over deze nieuwe regeling geïnformeerd. De Jonge Specialist krijgt geregeld vragen over het betaald ouderschapsverlof: mag je werkgever het weigeren en kun je het verlof inzetten om hetzelfde aantal uren te blijven werken en zo je salaris te verhogen? We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij.
Wat houdt de regeling in het kort in?
Ouderschapsverlof is een regeling die je de mogelijkheid biedt om na de geboorte van jouw kind tijdelijk minder te werken dan de overeengekomen arbeidsomvang. Op die manier heb je extra tijd om bij je kind en gezin te zijn. De Jonge Specialist is voorstander van ouderschapsverlof, omdat het kan bijdragen aan het creëren van een goede werk-privébalans.
Tot voor kort was ouderschapsverlof onbetaald, maar dat is sinds afgelopen zomer deels veranderd. Op 2 augustus 2022 is namelijk de Wet betaald ouderschapsverlof in werking getreden. Deze wet regelt dat je je loon gedurende 9 van de 26 weken ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald kunt krijgen. Je kunt hiervoor via je werkgever een uitkering aanvragen bij het UWV. Deze uitkering is zeventig procent van je eigen salaris, tot een maximum van zeventig procent van het maximum dagloon. Voorwaarde van het betaald ouderschapsverlof is wel dat je die 9 weken opneemt in het eerste levensjaar van je kind.
Mag mijn werkgever mijn verzoek voor betaald ouderschapsverlof weigeren?
Nee, je werkgever mag je verzoek niet weigeren, want je hebt er recht op (mits je voldoet aan de voorwaarden, zoals in de wet vastgelegd). In principe mag je zelf kiezen hoe en wanneer je het verlof wil opnemen. Je werkgever kan na overleg met jou de invulling van het verlof op grond van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang wijzigen, tot vier weken voor het tijdstip van ingang van het verlof. De Jonge Specialist heeft signalen gekregen dat roosterproblemen soms worden aangevoerd als reden om het verlof niet toe te kennen. Roosterproblemen zijn juridisch gezien echter geen geldig excuus om het verlof te weigeren.
Mag ik hetzelfde aantal uur werken als voor mijn ouderschapsverlof en de uitkering dan inzetten om mijn salaris te verhogen?
We zien in de praktijk dat het voorkomt dat een werkgever en a(n)ios om rooster- of opleidingstechnische redenen afspreken dat de arbeidsduur tijdelijk wordt verhoogd met het doel om vervolgens verlof op te nemen en een uitkering aan te vragen bij het UWV. De werkgever is niet verplicht aan deze constructie (het aanpassen van het aantal contracturen) mee te werken. De Jonge Specialist is geen voorstander van deze oplossing, want dat is niet de bedoeling van de wet. De uitkering is bedoeld voor situaties waarin iemand ouderschapsverlof opneemt en daardoor geen of minder salaris krijgt. Als de arbeidsduur wordt verhoogd om vervolgens voor dezelfde omvang verlof op te nemen, dan gaat iemand feitelijk niet minder werken en is er ook geen sprake van inkomensverlies.
Waar kan ik terecht als ik er met mijn werkgever niet uitkom?
Wil je graag gebruikmaken van de regeling om (deels) betaald ouderschapsverlof op te nemen en lukt het niet om met je werkgever tot afspraken te komen? Dan kun je als DJS-lid hulp en advies vragen aan de juristen van het Kennis- en dienstverleningscentrum van de Federatie Medisch Specialisten en de LAD. Mail daarvoor naar info@dejongespecialist.nl.