De LAD/FBZ en de andere vakbonden hebben een resultaat bereikt met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen. Dankzij de druk van de acties ligt er een beter resultaat dan het eindbod van januari. Aios krijgen er in twee jaar tijd 15% salarisverhoging bij en mogen niet meer structureel worden ingeroosterd voor 38+10 uur per week: een belangrijke wens van De Jonge Specialist en de LAD.
Op 16 maart maakten meer dan 100.000 ziekenhuismedewerkers tijdens een landelijke actiedag duidelijk dat er een betere cao moet komen. Dankzij de druk van de acties besloot de NVZ het eindbod van tafel te halen en was er ruimte voor de vakbonden om verbeteringen af te dwingen. Met het bereiken van dit resultaat is de tweede actiedag van medio april van de baan.
Salarisverhoging
De nieuwe cao loopt van 1 februari 2023 tot en met 31 januari 2025. Terwijl de NVZ aanvankelijk 13% salarisverhoging bood, is het gelukt dat percentage te verhogen naar 15%. De nivellering die de NVZ wilde toepassen voor hogere inkomensgroepen is niet van tafel, maar wel aanzienlijk verkleind. Voor anios, aios en arts-onderzoekers betekenen de afspraken dat ze er in twee jaar tijd 15% op vooruitgaan in salaris. Ze krijgen 5% loonsverhoging per 1 februari 2023, 5% op 1 december 2023 en 5% per 1 juni 2024.
38+10
In het onderhandelingsresultaat zijn daarnaast afspraken gemaakt over het 38+10 rooster van aios. Aios werken 38 uur per week en daar kunnen 10 (onbetaalde) opleidingsuren bovenop komen. In de praktijk is van dat ‘kunnen’ echter vaak geen sprake: aios worden in veel ziekenhuizen gewoon standaard voor 48 uur ingeroosterd. De NVZ was aanvankelijk niet bereid iets aan die normatieve werkweek te doen. Tijdens de acties is duidelijk gemaakt dat ziekenhuizen zorgvuldiger met de toekomstige generatie artsen moeten omgaan. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat nu is afgesproken dat aios niet meer structureel mogen worden ingeroosterd voor 38+10 uur per week. Gebeurt dit wel, dan kun je dat in je ziekenhuis aankaarten nu het in de cao zwart op wit komt te staan.
Andere afspraken Verder is afgesproken dat roosters vanaf 1 juli 2023 drie maanden vooruit moeten worden gepland. Door mee-/zelfroosteren kun je zoveel mogelijk rekening houden met je vakanties en voorkeuren voor vrije dagen. Je hebt bovendien het recht onbereikbaar te zijn op momenten dat je niet bent ingeroosterd (behalve bij bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten). De reiskostenvergoeding woon-werkverkeer gaat per 1 juli 2023 omhoog van 8 naar 16 cent per kilometer (in het eerdere eindbod was dat 11 cent). De begrenzing van 30 km wordt losgelaten en verhoogd naar 35 km. Verder is het recht op onregelmatigheidstoeslag (ORT) is verhoogd naar functiegroep 70 (was 65). De zwangere werknemer die geen diensten meer draait vanwege haar zwangerschap, ontvangt een vergoeding op basis van de gemiddelde ORT over de laatste zes maanden.
Meer weten? Lees dan het bericht op de website van de LAD.
Werk je in een algemeen ziekenhuis of revalidatie-instelling? Dan ontvang je binnenkort een mailing van de LAD om je stem uit te brengen op het onderhandelingsresultaat.