Vandaag publiceert de Nederlandse Federatie voor Universiteitsziekenhuizen (NFU) de handreiking om de aanbevelingen uit het visiedocument ‘Het opleidingscontinuüm van student tot geneeskundig specialist’ in de praktijk te brengen. De Jonge Specialist heeft zitting gehad in zowel de werkgroep om dit visiedocument op te stellen, als de werkgroep die hierbij een handreiking schreef. Dit document, opgesteld en ondertekend door 32 partijen, biedt praktische handvatten, voorbeelden en best practices met als doel meer helderheid en structuur te krijgen in het opleidingscontinuüm van student tot geneeskundig specialist.
De zorg verandert, de patiënt verandert en dus zal de dokter moeten meeveranderen, en daarmee dus de opleiding tot arts en de opleiding tot de diverse geneeskundig specialisten. Mede daardoor is het opleidingslandschap een dynamisch veld waarvan de structuur en inhoud doorlopend afgestemd moet worden op de relevantie voor de toekomstige beroepsuitoefening. In juni 2023 is het visiedocument ‘Het opleidingscontinuüm van student tot geneeskundig specialist’ gepubliceerd. Hierin deed een werkgroep van studenten, a(n)iossen, PhD-studenten, opleiders en bestuurders aanbevelingen om het opleidingstraject van student geneeskunde tot geneeskundig specialist fundamenteel te verbeteren.
In de handreiking die vandaag is gepubliceerd, is deze visie uitgewerkt naar actiepunten voor de praktijk. De Jonge Specialist (DJS) vindt het belangrijk mee te denken en input te leveren bij initiatieven die nadenken over de toekomst van de zorg, aangezien dat de toekomst van haar achterban betreft. Zo schreef DJS dus ook mee, naast andere initiatieven die zich hiermee bezighouden zoals ‘Opleiden 2025’, aan het visiedocument ‘Het opleidingscontinuüm van student tot geneeskundig specialist’ en aansluitend hierop aan de handreiking betreffende dit visiedocument.
Visie
Het visiedocument bevat zestien aanbevelingen binnen vier thema’s voor het aanscherpen van de opleiding van artsen. Hierbij ligt een extra focus op een bredere inzetbaarheid buiten ziekenhuismuren, zoals bij de huisarts, specialist ouderengeneeskunde of arts maatschappij en gezondheid. Daarnaast is er aandacht voor de niet-patiëntgebonden rollen van artsen die nodig zijn om goede en passende zorg in de toekomst te blijven waarborgen, zoals duurzaamheid, e-health, bestuur & management en opleiden. De Jonge Specialist onderschrijft het belang van de mogelijkheid voor a(n)ios om zich te ontwikkelen in een breed spectrum aan profielen.
Handreiking
De handreiking biedt voorbeelden en best practices om de aanbevelingen uit het visiedocument te realiseren. Deze zijn nadrukkelijk niet bedoeld als afvinklijstje. Op dit moment worden op diverse plekken in de praktijk al grote inspanningen geleverd die deze visie in de praktijk brengen. Voorbeelden hiervan staan dus ook in de handreiking, om te proberen deze beweging te versterken en te leren van elkaars praktijk en inzichten. De NFU en leden van de werkgroep roepen op om met elkaar in gesprek te gaan en te proberen de visie in de praktijk te realiseren.