Vaste gesprekspartners

Binnen de Nederlandse medische sector zijn er verschillende vaste gesprekspartners die een cruciale rol spelen in de kwaliteit van medische vervolgopleidingen en de belangen van medisch specialisten. Hieronder volgt een beknopt overzicht van de belangrijkste partners: de Federatie Medisch Specialisten (FMS), het College Geneeskundige Specialismen (CGS), de Registratiecommissie Geneeskundig Specialismen (RGS), en de Stichting BOLS.

Vaste gesprekspartners

B
E
Federatie Medisch Specialisten (FMS)

Overkoepelende organisatie van de wetenschappelijke verenigingen van de medische specialismen waarbij de medisch specialisten volgens federatiestructuur lid zijn via de wetenschappelijke vereniging. De FMS houdt zich bezig met overkoepelende zaken, met als belangrijkste portefeuilles kwaliteit, opleiding, beroepsbelangen en wetenschap en innovatie. Er worden periodiek zogeheten ‘Raden’ georganiseerd per portefeuille waar actuele thema’s met vertegenwoordigende medisch specialisten vanuit elke wetenschappelijke vereniging aanwezig zijn. Het FMS bestuur bestaat ook uit medisch specialisten met daarnaast ondersteunende bureaumedewerkers. De DJS voorzitter zit als toehoorder met spreekrecht bij de bestuursvergaderingen van de FMS. Daarnaast zijn DJS bestuursleden vanuit hun portefeuille ook als toehoorder met spreekrecht bij de Raden aanwezig. Twee keer per jaar zijn bij de Raad opleiding niet alleen de opleiders vanuit de wetenschappelijke verenigingen, maar ook alle COC voorzitters uitgenodigd. DJS trekt regelmatig samen op met FMS om gezamenlijk iets te organiseren of gezamenlijk een standpunt in te nemen, mits er sprake is van een gedeelde doelstelling.

B
E
CGS

Zelfstandig orgaan binnen KNMG. Het CGS stelt regels vast voor de opleidingen, de erkenning van opleidingen en opleiders en de (her)registratie van specialisten en profielartsen, en zij kunnen specialismen en profielen zowel instellen als opheffen. In het CGS zitten artsen en bestuurders, voorgedragen door beroeps- en brancheorganisaties. Via de LAD zijn ook aios-zetels beschikbaar binnen het CGS. Op dit moment hebben drie aios zitting in het CGS (vanuit elk cluster 1 aios). De Jonge Specialist draagt altijd 1 aios voor uit de cluster medisch specialisten in de intramurale zorg. Onze aios-vertegenwoordiger neemt actief deel aan de maandelijke vergaderingen en adviseert het College met in acht name van de belangen van de aios in brede zin.

B
E
RGS

Zelfstandig orgaan binnen KNMG dat verantwoordelijk is voor de toetsing van de regels (het kaderbesluit) van het CGS. RGS toetst periodiek of artsen en opleidingen aan het kaderbesluit voldoet. Voldoen opleiders en opleidingsinstituten/-instellingen aan de aan hen gestelde eisen dan worden zij als zodanig erkend door RGS. Sinds 2025 is er in principe altijd een erkenning voor onbepaalde tijd, waarbij RGS wel periodiek zal evalueren wat de knelpunten zijn middels evaluaties (de vroegere ''visitaties''). RGS draagt uit een nieuwe koers te willen varen en niet te willen ‘controleren’ maar ‘evalueren; toezicht op basis van vertrouwen. Het bestuurslid van DJS binnen portefeuille Opleiding neemt als adviserend aios lid deel aan de plenaire vergaderingen van de RGS waarbij onder andere visitatierapporten worden besproken voor een definitief besluit wordt genomen. Tevens neemt dit bestuurslid deel aan de vergaderingen van het dagelijks bestuur van de RGS.

Lees hier meer informatie over het toezicht door de RGS.

B
E
BOLS

Stichting BOLS is verantwoordelijk voor de aios verdeelsleutel over de medische specialismes en per opleiding- en onderwijsregio: op basis van welke criteria en hoe moeten de aios over het land verdeeld worden ? Het bestuur bestaat uit twee vertegenwoordigers namens FMS, twee namens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en twee namens de Nederlandse Federatie UMC, allen met een eigen bureaumedewerker. De afgelopen jaren is de verdeelsleutel veranderd van verdeling per opleidingsinstellingen naar verdeling per alle zorginstellingen. DJS heeft samen met de junior wetenschappelijke verenigingen zich herhaaldelijk uitgesproken tegen deze ontwikkeling, omdat kwaliteit van opleiden leidend moet zijn in deze verdeling, wat niet gebeurt als op zorgcapaciteit wordt verdeeld. Rechtszaken in 2024 rondom de rol van de minister van VWS en de verdeelsleutel in regio Leiden hebben verdere vraagtekens gezet bij de huidige wijze en organisatie van de aios verdeling. Dit wordt momenteel door VWS en BOLS besproken. DJS is hierin een actief betrokken gesprekspartner.