COC

B
E
Wat is het?

Elk opleidingsziekenhuis heeft een centrale opleidingscommissie (COC). Hierin zitten opleiders, een lid van de Raad van Bestuur (of de directie) en een vertegenwoordiging vanuit voornamelijk de aios. De COC bewaakt onder andere het opleidingsklimaat en de kwaliteit van de opleidingen, stimuleert samenwerking tussen de opleidingen en bemiddelt bij geschillen.

B
E
Voor wie is het?

De COC is er voor aios én anios (ook al zijn die laatste niet in opleiding).

B
E
Wat kan je melden?

Bij de COC kun je alles melden wat de veiligheid en kwaliteit van je opleiding bedreigt. Het kan gaan om ongewenste omgangsvormen zoals pesten, discriminatie of intimidatie. Maar ook om een te hoge werkbelasting, een gebrek aan gelegenheid voor feedback of problemen met de inrichting van de opleiding. Het gaat meestal om zaken die je al eerder bij je opleider had aangekaart, maar waar jullie niet goed zijn uitgekomen. Bijvoorbeeld omdat er geen overeenstemming is over de aanpak van het probleem, of zelfs een conflict.

B
E
Is melden anoniem?

Melden bij de COC is niet anoniem. Om toch enige vorm van anonimiteit te hebben, kun je met de andere aios of anios besluiten een algemene groepsmelding te doen.

B
E
Hoe meld ik?

Je kunt op verschillende manieren een melding doen bij de COC:

  • Via je opleider.
  • Via de vertrouwenspersoon van jouw organisatie.
  • Via de vertegenwoordiging van de arts-assistenten in de COC.
  • Direct bij een van de andere COC-leden.
  • Via het secretariaat van de COC.

B
E
Wat gebeurt er met de melding?

Op een melding volgt meestal een uitgebreid onderzoek. De resultaten hiervan worden in de COC besproken. De COC bepaalt de vervolgstappen. Voorbeelden zijn het maken een verbeterplan, het starten van een bemiddelingstraject of het maken van een melding bij de Raad van Bestuur of zelfs de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RSG). Dit laatste kan flinke consequenties hebben: een opleiding kan bijvoorbeeld worden gestaakt of onder strenger toezicht komen te staan.