Meldpunt voor promovendi en arts-onderzoekers

Vertrouwenspersoon 

Vertrouwenspersonen zijn aangesteld vanuit het beleid ongewenste omgangsvormen en bieden een luisterend oor voor medewerkers die hiermee te maken krijgen. Bij hen kun je je verhaal kwijt, met alle emoties die daarbij horen. Ze gaan uit van jouw verhaal en wat jíj belangrijk vindt, en helpen je met het overwegen van opties om de situatie te verbeteren. De regie blijft altijd in jouw handen; je bepaalt zelf wat er gebeurt. Vertrouwenspersonen hebben een geheimhoudingsplicht en handelen alleen met jouw toestemming. Melden is anoniem en afspraken kunnen op neutraal terrein of buiten werktijd plaatsvinden, afhankelijk van jouw voorkeuren. De vertrouwenspersoon bespreekt de mogelijkheden met je en legt uit wat de consequenties kunnen zijn van je melding, waarbij vervolgstappen vaak niet anoniem zijn.  

Lokale promovendicommissie/-organisatie 

Vaak is er een aan een universiteit of academisch centrum geallieerde commissie of organisatie die zich inzet voor promovendi. Zij zijn niet zozeer een meldpunt, maar kennen wel goed de weg binnen de organisatie en kunnen met je sparren over de mogelijkheden. 

Opleider, promotor of copromotor 

Uiteraard kan je ook altijd een vervelend incident bespreken met je eigen begeleiders. In gevallen dat het gaat om een situatie met iemand buiten je eigen team, is dit vaak de eerste plek waar je het kan melden. Als het niet goed voelt wegens hiërarchie of het incident betrof één van de personen, kan je altijd contact opnemen met een van de andere genoemde organisaties. Mocht je er wel achter staan om een incident zelf binnen jouw team te bespreken, brengt dit vaak wel de snelste verandering tot stand. Uiteraard is dit niet anoniem. 

Promovendi Netwerk Nederland (PNN) 

PNN is een landelijke belangenorganisatie voor en door promovendi. Bij PNN kun je allerlei misstanden melden, zoals de schending van arbeidsrechten, onvoldoende begeleiding, niet-nagekomen afspraken of ongewenste omgangsvormen. Dit is niet anoniem, maar PNN deelt nooit zonder jouw toestemming jouw melding of persoonlijke gegevens met anderen. PNN registreert en analyseert meldingen om landelijke trends en problemen te signaleren en daarop te acteren.

Melding doen bij PNN

Je kunt hier een melding doen bij het PNN.

Athena’s Angels 

Athena’s Angels is een organisatie die opkomt op voor vrouwen in de wetenschap. Je kunt bij hen melding maken van impliciete of expliciete genderdiscriminatie. Dit gebeurt via een zogenoemde Angel Alert. Alle meldingen worden geverifieerd. Melden is dus niet anoniem. Gevalideerde meldingen worden geanonimiseerd op de website van Athena’s Angels gepubliceerd. Zo wordt zichtbaar tegen welke problemen vrouwen aanlopen als het gaat om hun kansen in de wetenschap.

Melding doen bij Althena's Angels

Je kunt hier een melding doen bij Althena’s Angels.

WetenschapVeilig 

WetenschapVeilig helpt wetenschappers de juiste hulp te vinden bij bedreiging, intimidatie en haatreacties. Je kunt een melding doen via het meldformulier of bellen als je je op dat moment onveilig voelt. WetenschapVeilig biedt een centraal meldpunt voor wetenschappers aan Universiteiten van Nederland (UNL) en instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Daarnaast biedt WetenschapVeilig relevante informatie over wat medewerkers, leidinggevenden en instellingen kunnen doen ter preventie van- of als reactie op bedreigingen en intimidatie. Meldingen via het meldformulier worden doorgestuurd naar de geallieerde instellingen, hierna ontvang je binnen een werkdag gerichte hulp van de juiste mensen op je instelling. WetenschapVeilig is primair bedoeld voor medewerkers die verbonden zijn aan een van de 14 Nederlandse universiteiten aangesloten bij UNL, of de instituten die zijn aangesloten bij KNAW of NWO. Werk je bij een kennisinstelling die niet in deze lijst staat? Dan kan je een bericht sturen naar info@wetenschapveilig.nl.

Meldingsformulier van WetenschapVeilig

Je kunt een melding doen via het meldingsformulier van WetenschapVeilig of hun centrale meldnummer bellen (0320-331343).