De (on)zin van promoveren

DJS is voorstander van een gelijke waardering van overstijgende competenties (wetenschap, onderwijs, management of innovatie) bij de selectie voor medische vervolgopleidingen. De huidige focus op promoveren werkt ‘promotiedrang’ in de hand.

In de laatste 25 jaar is het aantal medische promotietrajecten met 256% gestegen. De tijds- en publicatiedruk voor promovendi is hoog. Verder is er een toename van gepubliceerde onderzoeken, zonder toegenomen wetenschappelijke impact. Veel promovendi kampen met psychische problemen en er is door de toename van aantal promotietrajecten een tekort aan adequate begeleiding. Cijfers laten zien dat weinig studenten een promotietraject (tijdig) afronden. De Jonge Specialist maakt zich zorgen dat met de stijging van het aantal promotietrajecten niet alleen meer intrinsiek gemotiveerde artsen, maar ook meer extrinsiek gemotiveerde artsen starten met een promotie met het doel om in opleiding te komen.   

Ons standpunt 

Alhoewel een wetenschappelijke basis voor iedere arts relevant is, is het in essentie niet noodzakelijk  hiervoor een promotietraject te moeten doorlopen. De Jonge Specialist is van mening dat het medisch domein gebaat is bij diversiteit van artsen en erkent de meerwaarde van profilering in alle gebieden (wetenschap, onderwijs, management of innovatie). 

De Jonge Specialist roept daarom opleiders en medisch specialisten op om oog te hebben voor de talenten van de jonge arts en om verdieping in andere profielen net zo op waarde te schatten als de wetenschappelijke profilering. Deze diversiteit is noodzakelijk om een toekomstig generatie specialisten op te leiden die op alle vlakken aansluit en in de lead blijft bij het snel veranderende zorglandschap. 

Lees het volledige standpunt over promoveren van DJS onder kopje ‘Bijlage’.