Normatieve werkweek (38+10 uur)

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de vakbonden bereikten in 2023 een akkoord  voor de nieuwe Cao Ziekenhuizen (looptijd 1 februari 2023 t/m 31 januari 2025). In de deze cao zijn onder andere nieuwe afspraken gemaakt over de normatieve werkweek voor aios (38+10 constructie). De definitieve cao-tekst vind je hier. DJS geeft antwoord op enkele veelgestelde vragen.

B
E
Wat is de normatieve werkweek van aios (38+10 constructie)?


Aios die werkzaam zijn in algemene ziekenhuizen hebben een normatieve werkweek. Dit houdt in dat de werkweek van aios in verband met opleidingsactiviteiten meer dan 38 uur kan bedragen, maar ook niet meer dan een maximum van 48 uur. De arbeidsduur van een aios, die fulltime werkt, is 38 uur per week. Omdat je in opleiding bent kan het voorkomen dat je in het kader van je opleiding langer aanwezig bent in verband met je opleidingsactiviteiten. Hiervoor is een onbetaalde uitloop van maximaal 10 uur per week mogelijk. Dit is boven op je 38 betaalde contracturen en bedoeld voor de opleidingsactiviteiten die verweven zijn in de dagelijkse werkzaamheden. De 10 uur is een maximum, het mag dus ook minder zijn. 

B
E
Wat is er veranderd in de nieuwe Cao Ziekenhuizen?


In de nieuwe cao is de tekst over de normatieve werkweek verduidelijkt. De 38+10 constructie bestaat al jaren. Er staat nu expliciet in de cao dat het niet de bedoeling is dat aios structureel 38+10 uur per week worden ingeroosterd. De maximaal 10 onbetaalde opleidingsuren zijn dus geen standaard werkuren die kunnen worden opgeëist door de werkgever, maar zijn echt bedoeld als uitloop voor opleidingsdoeleinden.

B
E
Hoeveel uur mag ik ingeroosterd worden?


In de nieuwe cao staat expliciet opgenomen dat het niet de bedoeling is dat aios standaard 48 uur worden ingeroosterd, zoals nu soms nog wel het geval is. De bepaling in de cao dient als een startpunt voor een gesprek met je opleider en je werkgever. Samen kun je bepalen hoe de werkweek eruitziet. Wellicht is het mogelijk om flexibiliteit in te bouwen, waarin je niet elke week de volle 10 onbetaalde uren draait.

B
E
Wat valt er onder de +10 opleidingsuren?

In de cao staat dat opleidingsactiviteiten verweven zijn met de dagelijkse werkzaamheden van de aios. Belangrijk: er wordt geen onderscheid gemaakt tussen werkuren en opleidingsuren. In de cao staat wel omschreven wat onder de gemiddelde 38+10-urige werkweek valt:

  • alle opleidingsmomenten gericht op directe patiëntenzorg
  • alle organisatorische activiteiten die door de werkgever in het belang van de instelling worden geacht
  • het aantal uren arbeid verricht tijdens bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten
  • het participeren in teambesprekingen en besprekingen met huisartsen en andere disciplines
  • het meewerken aan de opleiding voor coassistenten of verpleegkundigen

In cao staat ook dat de volgende zaken niet onder de werkweek vallen:

  • onverplichte refereeravonden
  • het bijwonen van vergaderingen van de medische staf
  • het bijwonen van (wetenschappelijke) vergaderingen
  • (thuis)studie, zoals literatuur- en tijdschriftenstudie

B
E
Wat betekent dit in de praktijk voor mij?


De Jonge Specialist is van mening dat standaard werkuren ook gewoon als werkuren moeten worden uitbetaald conform de cao-afspraken. Met de nieuwe verduidelijking van de normatieve werkweek kan je straks makkelijk(er) het gesprek aangaan met jouw leidinggevende als je structureel meer dan 38 uur wordt ingeroosterd, of wanneer je min-uren krijgt wanneer je niet elke week 48 uur werkt. Wanneer je hier niet met je leidinggevende uitkomt, staan DJS en de juristen van het Kennis- en Dienstverleningscentrum van de LAD en de Federatie Medisch Specialisten voor je klaar.

B
E
Kent de Cao UMC ook een normatieve werkweek?

Nee, in de Cao UMC is geen sprake van een normatieve werkweek. Aios die onder de Cao UMC vallen worden bij een fulltime-aanstelling 46 uur per week ingeroosterd en betaald. Er is geen uitsplitsing tussen werk- en opleidingsuren zoals in de Cao Ziekenhuizen. Omdat deze splitsing niet bestaat is er ook geen sprake van onwenselijke interpretatieruimte, zoals deze in de Cao Ziekenhuizen wel bestond.