Christiaan Keijzer wint Opleidingsprijs 2019

Anesthesioloog en voormalig LAD-voorzitter Christiaan Keijzer (Radboudumc) mag zich een jaar lang de beste Opleider van Nederland noemen. Hij won de Opleidingsprijs 2019 tijdens het jaarlijkse DJS Congres, dat in het teken stond van ‘Fit to perform’. Keijzer werd vooral geprezen om zijn persoonlijke betrokkenheid bij iedere aios die hij opleidt. Na een aantal jaren Zwolle vond het jaarlijkse congres van De Jonge Specialist dit jaar plaats in Tiel. Zo’n 300 anios en aios bezochten het evenement, dat DJS samen met de Federatie Medisch Specialisten, de LAD en VvAA organiseerde.

De dag werd ingeleid door Edin Hajder, die voor de laatste keer als DJS-voorzitter optrad en benadrukte dat het congres heel bewust het thema ‘Fit to perform’ had mee gekregen: om goede zorg te kunnen leveren, moet je namelijk ook als dokter gezond zijn. Maar hoe blijf je fit als je te maken hebt met een hoge werkdruk, strikte regelgeving en onregelmatige werktijden? En hoe zorg je dat je daarnaast ook nog tijd hebt voor familie, vrienden en een leuk gezinsleven? Die vragen liepen als rode draad door een aantal workshops heen die speciaal waren toegesneden op ‘Fit to perform’. Daarnaast konden de deelnemers ook workshops over andere onderwerpen volgen, zoals onderhandelen, technologische innovatie in de opleiding, geldstromen in de zorg, effectief solliciteren en het omgaan met klachten.

Goed zorgen voor álle aios

De uitreiking van de Opleidingsprijs werd ingeleid door Hein Brackel, voorzitter van de Raad Opleiding bij de Federatie Medisch Specialisten, die het belang van de Opleidingsprijs nog maar eens onderstreepte. “De prijs is een publieke stimulans om als opleider het beste uit jezelf en je aios te halen.” Van de drie genomineerden kon Christiaan Keijzer op de meeste stemmen rekenen. Keijzer begeleidt in het Radboudumc 60 aios en heeft onder andere het dienstensysteem binnen de afdeling op de schop genomen en taken teruggegeven aan de staf om zo de opleiding te beschermen. Maar zijn aios prezen hem in een filmpje vooral om zijn inspanningen om voor álle aios goed te zorgen. Dat raakte Keijzer zichtbaar. “Mijn filosofie is dat je goed moet zorgen voor de mensen die je opleidt, zeker omdat de werkdruk in dit vak hoog is. Ik vind het belangrijk om van al mijn aios te weten waar ze tegenaan lopen en waar ze naartoe willen. Geen opleidingsplan is hetzelfde, omdat ik maatwerk ontzettend belangrijk vind.”

Andere winnaars

Internist Joost van Esser (Amphia Ziekenhuis) ontving de tweede prijs en cardioloog Anho Liem (Franciscus Gasthuis) eindigde op plaats drie. De beste opleider van vorig jaar, Elisabeth Bloemena (patholoog in het Amsterdam UMC), woonde de prijsuitreiking ook bij en vertelde na afloop wat de prijs haar heeft gebracht. “Van de geldprijs (5.000 euro) heb ik allereerst een koffiezetapparaat voor mijn aios aangeschaft; de rest is geïnvesteerd in een project om een e-learningmodule voor moleculaire pathologie op te zetten. Los daarvan heeft de Opleidingsprijs me veel meer gebracht dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Ik ben door allerlei gremia gevraagd om workshops en lezingen te geven, maar ben bovenal nog gemotiveerder en bewuster bezig om aios goed op te leiden.”

Winnaars van de Opleidingsprijs door de jaren heen

2018: Elisabeth Bloemena, patholoog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)
2017: Michael van Balken, uroloog, Rijnstate Arnhem
2016: Stefaan Bergé, Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg, Radboudumc
2015: Watske Smit, internist-nefroloog, Jeroen Bosch ziekenhuis
2014: Jacqueline Stouthard, internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis
2013: Frank van den Hoogen, KNO-heelkunde, Radboudumc
2012: Paul Jansen, geriater, UMC Utrecht
2011: Didi Braat, gynaecoloog, Radboudumc
2010: Paetrick Netten, internist, Jeroen Bosch Ziekenhuis
2009: Robert Pierik, chirurg, Isala Klinieken