Categorie: Individualisering

FAQ

Veelgestelde vragen

Hoeveel diensten mag een aios doen?

Het College Geneeskundige Specialismen (CGS) heeft besloten om per 1 januari 2024 wetenschappelijke verenigingen verplicht te stellen een duidelijke beschrijving van ANW-diensten (avond-, – nacht en -weekenddiensten) op te nemen in het landelijke opleidingsplan. Er moet een maximum per opleiding (en fase) worden vastgelegd. Vanuit De Jonge Specialist krijgen we regelmatig meldingen binnen waarin aios zich afvragen of het aantal diensten waarvoor zij worden ingeroosterd, bijdraagt aan de inhoud van hun opleiding. Elke opleiding verschilt en een vast dienstpercentage voor alle opleidingen is wat ons betreft niet in het belang van de kwaliteit van de verschillende medisch specialistische vervolgopleidingen.

Heb je dus binnenkort dienst en twijfel je aan je arbeidsvoorwaarden? Check dan je landelijke opleidingsplan! Staat het doen van ANW-diensten nog onvoldoende beschreven in jouw landelijke opleidingsplan? Bespreek het dan met jouw opleider of juniorvereniging.

En is het weer je eerste dienst sinds lange tijd of heb je handvatten nodig voor je ANW-dienst? Klik dan hier voor onze brochure, zodat je goed voorbereid aan je dienst begint.

Ik ben anios en werk in een ziekenhuis. Ik heb een contract van 38+10 uur in de week, mag dit?

Artsen in opleiding tot medisch specialist (aios) worden in algemene ziekenhuizen vaak ingeroosterd voor 48 uur per week. Daarvan krijgen ze 38 uur betaald en is het mogelijk 10 uur per week extra te worden ingeroosterd wat als opleidingsuren wordt beschouwd. Anios worden volgens een soortgelijke constructie ingeroosterd en dat is niet in lijn met de cao. Anios volgen immers geen opleiding. Lees meer

Hoe ziet een dienst eruit en wat is reguliere werktijd?

Alles over arbeids- en rusttijden vind je in deze brochure van De Jonge Specialist.

Als ik wissel van ziekenhuis gedurende mijn opleiding, is detachering dan een mogelijkheid?

Het wisselen tussen een universitair medisch centrum (de academie) en een algemeen ziekenhuis (de periferie) heeft gevolgen voor je arbeidsrechtelijke positie. Er zijn immers twee verschillende cao’s van toepassing. In de meeste gevallen ben je in dienst van het ziekenhuis waar je op dat moment in opleiding bent en wissel je gedurende je opleiding van cao. Maar dat kan voor een aantal specifieke arbeidsvoorwaarden ongunstige gevolgen hebben. Detachering kan dan een oplossing zijn, lees er meer over in onze brochure.

Wij krijgen op onze afdeling een nieuw rooster. Voldoet deze aan de regelgeving?

Het rooster moet voldoen aan de regels die vastgesteld zijn in de Arbeidstijdenwet, het Arbeidstijdenbesluit en de cao. Met de roostercheck van De Jonge Specialist krijg je een onderbouwd advies over het nieuwe rooster. Als zaken niet kloppen, kunnen we je helpen dit bespreekbaar te maken en op te lossen.

Ik ben aios en ik heb een conflict met mijn opleider. Waar kan ik terecht voor hulp?

Bij het meldpunt van De Jonge Specialist kan je altijd terecht als je een conflict hebt of verwacht met je opleider. Denk aan problemen met supervisie, vroegtijdige beëindiging van de opleiding of te weinig kans om je EPA’s te behalen. Samen met een jurist kan je bekijken wat je opties zijn en of je acties wilt ondernemen. Ook kan je terecht bij de RGS voor een advies op maat.

 

Heb ik recht op compensatie als verplicht onderwijs wordt georganiseerd op mijn parttime dag?

De basis is uiteraard dat wanneer er een (vaste) parttime dag is, er die dag niet hoeft te worden gewerkt. Vanwege roostering komt het echter wel eens voor dat die parttime dag komt te vervallen, bijvoorbeeld vanwege een ingeroosterd fulltime dienstenblok; dan mag de parttime dag op een ander moment alsnog worden ingehaald. Dit geldt ook en met name voor aios wanneer deze een verplichte cursusdag in het kader van de opleiding dienen te volgen op hun parttime dag of in het weekend; verplichte opleidingsmomenten maken immers deel uit van de normatieve werkweek. Ook in deze gevallen mag de parttime dag en/of de weekenddag op een ander moment worden gecompenseerd. Wil je meer weten over de jouw arbeidsvoorwaarden? Kijk dan in onze brochures over de arbeidsvoorwaarden voor aios en anios.

Wat houdt de normatieve werkweek (38+10) voor aios in?

Aios die werkzaam zijn in algemene ziekenhuizen hebben een normatieve werkweek die in verband met opleidingsactiviteiten meer dan 38 uur per week kan zijn, maar maximaal 48 uur gemiddeld per week. De arbeidsduur van een aios die fulltime werkt, is 38 uur per week. In dit artikel geven we je antwoord op de meest gestelde vragen.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.