Zin in Zorg

2 minuten leestijd

Méér werkplezier voor jonge dokters

Hoe zorgen we ervoor dat jonge dokters iedere dag met plezier naar hun werk gaan, mentaal fit blijven en méér tijd voor de patiënt hebben? Dat is de rode draad van de beweging die De Jonge Specialist, de LAD, LOVAH (de aios-vereniging voor huisartsen in opleiding) en VvAA op 20 november samen hebben gelanceerd: Zin in Zorg! De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) staat achter het initiatief.

Waarom deze beweging?

De cijfers liegen er niet om: bijna één op de vijf a(n)ios kampt met burn-outklachten. Uit onderzoek van De Jonge Specialist blijkt dat de hoge werkdruk en een verstoorde werk-privébalans daar een belangrijke rol in spelen. Daarnaast leidt de werkcultuur ertoe dat 40% van de a(n)ios met burn-outklachten onvoldoende de kans krijgt te herstellen.

Onacceptabel, vinden DJS, de LAD, LOVAH en VvAA, want de hoge werkdruk en de werkcultuur zorgen niet alleen voor een dalend werkplezier, maar onderzoek heeft óók aangetoond dat een verminderd welzijn van artsen een negatieve impact heeft op de kwaliteit van zorg.

Kick-off 20 november

Op 20 november vond de kick-off plaats van Zin in Zorg, onder leiding van Kiki Lombarts (hoogleraar Professional Performance) en Antoinette de Bont (bijzonder hoogleraar Sociologie van Innovaties in Zorg), waarbij we in gesprek gingen met 100 anios, aios en andere jonge artsen over vier domeinen:

  1. Persoonlijke veerkracht
  2. Organisatie van zorg
  3. Cultuur, welzijn
  4. Zingeving

Aan het einde van de avond hebben we flink wat ideeën verzameld en focus aangebracht in de onderwerpen. De komende periode richten we ons op het uitzetten van breder kwantitatief onderzoek.

Dus doe ook mee en word ambassadeur!

Ga naar onze website Zin in Zorg en meld je aan als ambassadeur. Je kan actief meedenken over de vervolgstappen van het traject en blijft op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.