Een verslag van Wouter te Rijdt, startende Klinisch geneticus en tot voor kort Europees vertegenwoordiger voor de Klinische Genetica bij de UEMS. (UEMS: Union Européenne des Médecins Spécialistes, de Europese vereniging voor medisch specialisten).
Deze column gaat niet over de recente Europese verkiezingen of onze eigen formatie, niet over het platslaan van alle (politieke) problemen tot 2 zinnen en 2 polen (polarisatie), en tenslotte ook niet over de ‘geniale’ oplossing om een aantal minderheden steeds de schuld van alles te geven in plaats van ‘ouderwets’ polderen. Nee, de ruk naar rechts hier gaat over de discussie die ontstond na de suggestie “towards a plant-based diet”, maar daarover zo meer.
Wij reisden namelijk af naar het zonnige Montpellier (tip: rechtstreeks TGV-verbinding vanuit Brussel!) voor de halfjaarlijkse tweedaagse bijeenkomst van de delegaties van de European Junior Doctors (EJD): de Spring Assembly. Elk van de 25 deelnemende landen is door minimaal 1 junior doctor vertegenwoordigd, naast de nodige gastsprekers en “senior” afgevaardigden. Met dit gemêleerde gezelschap gingen we ’s avonds eten, en kregen we een rondleiding door de oudste actieve medische faculteit ter wereld. Maar bovenal werd er natuurlijk overdag gediscussieerd en gebrainstormd over lopende en nieuwe initiatieven, en over EJD-brede of juist landspecifieke problemen waar de input en/of formele steun van de EJD-delegaties voor nodig is. Zeer uiteenlopende onderwerpen kwamen aan bod: van onbetaalde overuren, hoogste kwaliteit versus (toekomstige) haalbaarheid van zorg, tot milieu-gerelateerde zorgkwesties.
Terugkomende op de ruk naar rechts: tijdens deze Spring Assembly werd er ook gestemd over de nieuwe “Policy on Climate Emergency”. Na overleg vooraf met onze Nederlandse achterban vonden wij dat er nog een aantal zaken ontbraken, wat ook benoemd wordt in onze ‘Groen Groener Groenst’ handreiking. Meer specifiek: meer focus op preventie, dieetaanpassingen (“the food transition”), minder vliegen, minder afgevaardigden, ook digitale meetings waar mogelijk, “lead by example” etc. Meer focus op preventie konden de delegaties zich nog wel in vinden, maar bij de termen “food transition” en “towards a plant-based diet” werd het opeens pijnlijk stil, zelfs de normaal zeer uitgesproken Scandinaviërs. Met name de delegaties uit de meer mediterrane en Oost-Europese landen zag je kijken met blikken die ‘mij pak je mijn dagelijkse stuk vlees niet af’ verrieden. Ook het toelichten van de nieuwe Duitse schijf van Vijf, een ruk naar rechts met weinig vlees en veel groenten en fruit, mocht niet baten. En het minder vliegen werd geheel geschrapt, waarschijnlijk door de enorme CO2-voetafdruk die de bestuursleden met hun vele vliegbewegingen onvermijdelijk hebben. Het onderwerp werd naar de volgende dag doorgeschoven met het verzoek of we het ‘algemener’ wilden verwoorden. Na het nodige lobbywerk, bleek er toch voldoende steun voor een algemenere verwoording met wél behoud van ‘towards a plant-based diet’. Toch nog wat kunnen polderen, met een glimlach terug richting Brussel.
Wil jij ook net als Wouter je inzetten op Europees niveau voor jouw specialisme? Stel je dan kandidaat als UEMS Representative! Op dewebsite van de EJD kun je alles vinden over welke posities er bij de volgende vergadering in oktober vrijkomen.