Binnen de opleidingen tot medisch specialist wordt steeds meer aandacht besteed aan de balans tussen werk en privé: hoe hou je alle ballen in de lucht? Hoe maak je een hoge werkdruk bespreekbaar als je aan je taks dreigt te raken?
Toch is het aantal jonge dokters met burn-outklachten de afgelopen jaren weer gestegen. In het magazine ‘Arts in spe’ vertelt DJS-voorzitter en aios plastische chirurgie Edin Hajder hoe zorgelijk hij dit vindt en laat hij zien welke acties DJS onderneemt om het tij te keren.
Uit de ‘Gezond en veilig werken’ enquete van De Jonge Specialist blijkt dat 19 procent van de a(n)ios vorig jaar burn-outklachten had, 5 procent meer dan in 2015. Volgens Edin Hajder laat dit zien hoe kwetsbaar jonge dokters zijn.
“Veel aios zitten in het spitsuur van hun leven. Ze zijn vaak net bezig met het zoeken van een huis, sommigen willen een gezin stichten. In combinatie met een drukke baan en opleiding, waarbij overwerken eerder de norm dan uitzondering is, zijn alle ingrediënten voorhanden voor een verstoorde werk-privébalans. Begrijp me niet verkeerd: ik ken geen aios die hard werken een probleem vindt of die zijn vak niet leuk vindt. Maar als je structureel een dag per week moet overwerken, dan klopt er iets niet.”
Edin Hajder
DJS beperkt zich niet tot het signaleren van een probleem, maar is ook druk bezig met het vinden van oplossingen. Een van de actiepunten is het informeren van de achterban.
“Het begint met het creëren van awareness: wat zijn normale werktijden, aan welke regels moeten roosters voldoen en wat zijn je rechten en plichten?Die awareness willen we bij aios creëren, maar ook bij opleiders; wat doen zij om goed voor hun aios te zorgen?”
Edin Hajder
Daarnaast, en dat is nieuw in ons beleid, gaan we werkgevers aanspreken. Die kunnen niet buiten schot blijven, want uiteindelijk nemen zij een aios in dienst. Ze krijgen per aios een beschikbaarheidsbijdrage van minimaal 130 duizend euro per jaar om hem of haar een goede opleiding aan te bieden, om zo de beste medisch specialisten op te leiden die de beste patiëntenzorg kunnen leveren. Het aannemen van die bijdrage betekent in onze ogen ook dat je verantwoordelijk bent voor een gezond en veilig opleidingsklimaat. De kwaliteit van de opleiding moet leidend zijn en niet de bedrijfsvoering van het ziekenhuis. Daarover willen we in gesprek met werkgevers en daarom hebben we de raden van bestuur van alle grote opleidingsziekenhuizen aangeschreven voor een bestuurlijk overleg.”
Intussen heeft DJS ook al met diverse politieke partijen over de enquête-uitkomsten gesproken. “Zulke gesprekken zijn heel belangrijk, meent Hajder, want de onderliggende problematiek is complex. Volgens DJS moet de oplossing niet zozeer worden gezocht in ‘minder uren’ of ‘meer mensen’, maar veel meer in een andere manier van werken. “Aios zijn nu 48 procent van hun tijd kwijt aan administratieve taken, doordat er tekorten zijn aan ondersteunend personeel”, aldus Hajder. “Wij vinden het niet fair dat deze taken steeds vaker worden afgewenteld op mensen die in opleiding zijn. Dat is ook niet in het belang van een goede patiëntenzorg. Als we een patiënt helpen of een operatie doen, kijkt uiteraard niemand op de klok. Maar als je na afloop van iedere werkdag nog anderhalf uur administratieve taken moet uitvoeren die eigenlijk niet aan jou zijn voorbehouden, dan is dát net de bottleneck die ervoor kan zorgen dat je gedemotiveerd raakt.”
Lees het volledige artikel in Medisch Contact.