Beroepskeuze

3 minuten leestijd

Van co tot pro!


Gefeliciteerd! Je hebt de geneeskundestudie succesvol afgerond en met je bul op zak wil je je oriënteren op jouw mogelijkheden. Misschien weet je al lang welke vervolgopleiding je wilt gaan doen, of heb je besloten om eerst te promoveren. Maar als je nog niet zo zeker bent van jouw vervolgstappen helpen we je hier op weg.

Keuze voor een vervolgopleiding

Er zijn meer dan 40 medische vervolgopleidingen. Veel daarvan heb je ongetwijfeld voorbij zien komen tijdens de opleiding of tijdens de coschappen. Misschien weet je nog helemaal niet wat je wilt gaan doen. Maak je dan vooral geen zorgen. De KNMG heeft een beroepskeuzefilter gemaakt, waarbij je door middel van enkele vragen een schifting maakt in de 40 vervolgopleidingen. Dit kan je op weg helpen. De selectieprocedure zal verschillen per specialisme. We raden je dus aan om contact op te nemen met de beroepsvereniging of werkgevers voor meer informatie hierover.

Traineeships

Het kan je ook helpen om een traineeship te doen, waarbij je over een bepaalde periode kennismaakt met meerdere beroepen. Voorheen waren traineeships vooral gericht op één organisatie die je dan van binnenuit leert kennen, zoals bij een ministerie of zorgverzekeraar. Voor jonge dokters zijn er nu ook traineeships waarbij je wel binnen de zorg blijft werken als arts en diverse beroepen van binnenuit leert kennen. Daarnaast krijg je persoonlijke begeleiding en coaching. Veel van deze traineeships richten zich ook op de ongebaande paden als jonge dokter. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van BKV voor een medical traineeship.

Of wil je iets anders gaan doen?

Het kan ook zijn dat je niet direct een medische vervolgopleiding wilt gaan doen. Ook horen we steeds vaker van jonge basisartsen dat ze eigenlijk helemaal niet zeker weten of ze ooit een vervolgopleiding willen gaan doen. De mogelijkheden zijn legio! Het meest gebruikelijke is om te gaan werken als anios of zaalarts. Zo kan je binnen bepaalde specialismen ervaring opdoen, en kijken of de cultuur en werkomgeving bij je passen. Andere startende basisartsen kiezen bewust voor een promotietraject. Dit kan zowel binnen als buiten de zorg. Ga je buiten de zorg kijken of buiten het werk als dokter, dan gaan er allerlei deuren voor je open. Zo zijn zorgverzekeraars op zoek naar jouw expertise, maar ook consultancybureaus, farmaceuten en wat dacht je van het onderwijs. Wij adviseren je om online eens rond te kijken en je netwerk in te zetten.

Vacatures kijken

Vaak begint het met vacatures kijken. Dit helpt je om je te oriënteren op de mogelijkheden die er zijn binnen jouw interessegebied, of wellicht juist binnen jouw regio, omdat je nog niet weet waar jouw interesses exact liggen. Goede websites voor artsen zijn de volgende:

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.