Buitenland

2 minuten leestijd

Voor veel jonge artsen is het interessant om tijdelijk of voor langere tijd te werken in het buitenland. Wat je dan precies moet regelen, hoe je dit in werking kan stellen en bij wie je waarvoor moet zijn, verschilt echter per land.

  • Als je tijdens jouw opleiding een stage in het buitenland wilt volgen, moet je dit allereerst afstemmen met jouw opleider. Die moet hier goedkeuring voor geven. Belangrijk is dus dat je goed weet wat je daar precies wilt en kan gaan doen, en waarom dit van toegevoegde waarde is op jouw opleiding. Als jouw opleider akkoord gaat, bespreek je dit vervolgens met de RGS, omdat het een wijziging in jouw opleidingsschema kan inhouden: is het een buitenlandse instelling waarmee jouw ziekenhuis een samenwerkingsverband heeft? Is het een erkende stage? Is duidelijk wat je daar gaat doen en hoe dat aansluit op jouw opleiding?
  • Als je de geneeskundeopleiding hebt afgerond en je wilt een periode in het buitenland gaan werken, zijn er diverse organisaties die je hierbij kunnen helpen. Omdat je niet verbonden bent aan een opleiding, is het dus aan jou om dit zelf in te plannen en te organiseren.
  • Let altijd op het regelen van jouw verzekeringen, aansprakelijkheid en financiën bij vertrek naar het buitenland. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor.

Werken in Europa

De European Junior Doctors (EJD) heeft in samenwerking met alle Europese organisaties, waaronder De Jonge Specialist een website gemaakt waarop je per land kan zien hoe het daar in zijn werk gaat. Deze site wordt jaarlijks geüpdatet met de meest actuele informatie. Meer weten? Bezoek de website medical mobility.

Internationale ervaring op doen?

Als basisarts zijn er volop mogelijkheden voor een baan over de landgrenzen. Kijk eens op de volgende websites voor meer informatie:

  • BKV: voor opleidingsplaatsen en tijdelijke/vaste banen in het buitenland.
  • Artsen zonder grenzen: werken tijdens een missie in het buitenland.
  • Bigregister: allerlei informatie over jouw diploma en wat te regelen.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.