COVID-19: Alles over vakantieverlof

3 minuten leestijd

Bij De Jonge Specialist (DJS) zijn de afgelopen weken veel vragen binnen gekomen van a(n)ios over het opnemen en intrekken van vakantieverlof in verband met de COVID-19-crisis. Ook krijgen we vragen over de vervaltermijn van vakantie uren.

Om voldoende zorgpersoneel in te kunnen zetten in tijden van deze crisis, komt het voor dat reeds geplande verloven van a(n)ios worden ingetrokken en/of dat a(n)ios in deze periode geen verlof kunnen opnemen. DJS begrijpt dat het in tijden van drukte niet altijd wenselijk of mogelijk is dat zorgverleners verlof opnemen, maar de veeleisendheid van het werk vraagt om voldoende tijd buiten de muren van het ziekenhuis. Verlof is immers bedoeld om uit te rusten en bij te komen van het werk, zodat je daarna weer fit aan het werk kan.

Vervaltermijn vakantie uren

Vakantie-uren zijn niet eeuwig houdbaar. Als jij ze gedurende langere periode niet opneemt, vervalt jouw recht op deze uren, tenzij je niet in staat bent geweest om vakantie op te nemen. Hierover zijn de vakbonden (De Jonge Specialist wordt rechtstreeks vertegenwoordigd door LAD/FBZ) met de werkgevers zoals de NVZ, in gesprek. De Jonge Specialist sluit zich hierbij aan en wil dat de vervaltermijn van wettelijke vakantie-uren verlengd wordt met ten minste 12 maanden. Meer informatie over de vervaltermijn van vakantie uren en het laten uitbetalen van vakantie uren bij einde dienstverband lees je in dit bericht.

Vakantieverlof opnemen of intrekken?

De 3 meest gestelde vragen die bij ons binnen komen zijn:

  1. Kan mijn werkgever mij verplichten vakantie op te nemen?
  2. Kan mijn werkgever een vakantieverzoek weigeren of mijn geplande vakantie intrekken?
  3. Kan ik zelf een reeds geplande vakantie intrekken?

In dit nieuwsbericht van de LAD lees je hierop de antwoorden. Heb je een vraag over jouw persoonlijke situatie, neem dan vooral contact met ons op. Het antwoord kan afwijken in jouw persoonlijke situatie.

Dan nog het volgende

Vrij moet ook echt vrij zijn. We horen regelmatig dat a(n)ios gebeld worden tijdens hun verlof of zij een dienst willen overnemen of toch willen komen werken. We begrijpen heel goed dat je betrokken bent en graag je collega’s en patiënten wilt helpen, maar werkgevers mogen in onze ogen niet lichtzinnig met verlof omgaan.

Vragen?

Heeft jouw werkgever intern beleid gemaakt ter aanvulling op de bestaande regelgeving rondom vakantieverlof en vraag je je af of dit mag? Neem dan contact met ons op via 088 1344 122 of info@dejongespecialist.nl. Jouw vraag wordt beantwoord door één van de juristen van het Kennis- en dienstverleningscentrum van de Federatie Medisch Specialisten en de LAD.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.