Een portfolio voor iedere basisarts!

4 minuten leestijd

De Jonge Specialist vindt het belangrijk dat basisartsen zelf aan het roer staan van hun ontwikkeling en toekomst. Een eigen portfolio helpt basisartsen om hun ervaring en competenties vast te leggen. Daarom heeft De Jonge Specialist meegedacht over een portfolio specifiek voor basisartsen. De ervaring die de basisarts opdoet gedurende bijbanen, later als anios en/of tijdens een promotietraject is zeer waardevol. Je zet je eerste stappen in het artsenbestaan. Wat voor dokter ben je? Waar blink je in uit en waar moet je je nog in ontwikkelen? Welke bijzondere interesses heb jij binnen en buiten je werk die jou tot een unieke arts (kunnen) maken?

Het zijn juist deze zachte competenties die belangrijk zijn om te registreren. Het kunnen aantonen van verworven competenties kan inzicht geven in sterke- en verbeterpunten en daarmee mogelijkheid geven tot sturing op de verdere ontwikkeling. Daarnaast biedt het hulp in de voorbereiding op de volgende baan en/of vervolgopleiding. Ook voor de aios kan het eerder beginnen met registreren helpen de opleiding beter af te stemmen op de eigen ontwikkeling, wensen en talenten. Mogelijk leidt dit zelfs tot korting van de opleidingsduur. De Jonge Specialist adviseerde daarom VREST en BKV een portfolio voor basisartsen te ontwikkelen dat zich specifiek richt op CanMEDS en zachte competenties: Iprove. Als DJS-lid krijg je 10% korting op de kosten van dit portfolio!

Achtergrond

Tot op heden is het geen verplichting om als basisarts behaalde competenties te registreren. DJS vindt ook niet dat dit moet worden verplicht. Maar het registeren kan wel toevoegend zijn om je leercurve in kaart te brengen en bij te sturen waar nodig. Helaas gebeurt dit nog weinig, terwijl de leercurve steil is. Uit een enquête onder basisartsen binnen de Jonge Specialist bleek dat de ondervraagde basisartsen op grote schaal ervaring opdoen, hetzij in de kliniek, hetzij middels een promotietraject, voordat zij worden aangenomen voor de opleiding. Van de respondenten legt 77% geen eerder opgedane ervaring vast. Twee derde is nog nooit op het idee gekomen om iets te registreren, 45% weet niet wat of hoe ze zouden moeten registreren en bij 11% speelt tijdgebrek een grote rol. Het merendeel van de respondenten heeft of kent geen registratietools of –methoden. Uit het onderzoek blijkt dat basisartsen wel degelijk gemotiveerd zijn om te registreren en dit ook een eigen verantwoordelijkheid vinden.

Ervaring vastleggen

In sommige ziekenhuizen krijgen basisartsen toegang tot een digitaal portfolio (zoals Vrest, EPASS of Gaia). Niet alle ziekenhuizen bieden echter deze mogelijkheid aan basisartsen en de huidige registratiesystemen zijn veelal gericht op aios en zaken die specifiek zijn voor de medisch specialistische vervolgopleidingen, zoals Entrusted Professional Activities (EPA) en verrichtingen. Basisartsen maken met name een sterke ontwikkeling door op het gebied van CanMEDS en zachte competenties en nemen dit mee naar elke volgende stap, zowel een volgende baan als anios, de medisch (specialistische) vervolgopleiding, als buiten de zorg. Het bijhouden van deze ontwikkeling en competenties is voor elke zorgprofessional van toegevoegde waarde. Of je nu als aios in het ziekenhuis verder gaat, of als haio in de eerstelijnszorg.

Iprove

De Jonge Specialist adviseerde daarom VREST en BKV een portfolio voor basisartsen te ontwikkelen dat zich specifiek richt op CanMEDS en zachte competenties: Iprove. Iprove is een portfolio voor basisartsen gericht op CanMEDS en zachte competenties en niet op verrichtingen. Verrichtingen zijn specifiek voor de opleiding en geen aandachtspunt van je ontwikkeling aan het begin van je carrière als basisarts. Iprove is hierdoor geschikt voor een diversiteit aan vervolgstappen en neemt de ontwikkeling mee over de tijd. Het portfolio voor basisartsen is niet bedoeld om basisartsen onderling met elkaar te laten concurreren. Het registreren van competenties blijft vrijwillig.

Korting voor DJS leden

Iprove is eigendom van de basisarts zelf, zodat gegevens niet verloren gaan wanneer een basisarts wisselt van baan. De gebruiker kan zelf selectief onderdelen (on)zichtbaar maken en kiest daardoor zelf wat anderen kunnen zien. De financiering komt vanuit de basisarts, waarbij leden van De Jonge Specialist maar liefst 10% korting krijgen. De Jonge specialist moedigt basisartsen aan om in gesprek te gaan met de werkgever over de declaratie van deze kosten. Jouw werkgever is verantwoordelijk voor het leveren van een bijdrage aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Ga naar Iprove en meld je nu aan!
Start als anios met registreren! En … heb je nog een beetje hulp nodig? Download dan de modelinstructie.


Onder basisartsen worden anios en arts-onderzoekers verstaan.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.