Michael van Balken wint Opleidingsprijs 2017

Hoe zorg je ervoor dat de toegevoegde waarde van de zorg zo groot mogelijk is, terwijl je ook let op het reduceren van de zorgkosten? Daarover ging de AIOS Upgrade 2017, die in het teken stond van Value Based Healthcare. Tijdens het jaarlijkse aios-event werd ook de Opleidingsprijs uitgereikt, die dit keer naar uroloog Michael van Balken (Rijnstate) ging.

Bijna 200 enthousiaste aios woonden op 27 oktober in het IJsseldelta Center in Zwolle de AIOS Upgrade bij, die De Jonge Specialist jaarlijks samen met de Federatie Medisch Specialisten, LAD en VvAA organiseert. Voorzitter Marjolein Kremers gaf in haar welkomstwoord aan dat aios tijdens de opleiding al heel veel moeten leren, waardoor er nauwelijks ruimte is voor innovatie. “Dat is best gek, als je bedenkt hoe groot de invloed is van innovatie op de diagnostiek en behandelingen. Als we de opleiding laten zoals hij is, zullen de medisch specialisten van de toekomst worden verrast door ontwikkelingen van buitenaf.”
Ze liet nog maar eens doorschemeren dat De Jonge Specialist een begin heeft gemaakt met de contouren voor een innovatieprofiel binnen de medische vervolgopleiding, waarin naast de technische aspecten ook moet worden gefocust op verandermanagement.

Value Based Healthcare

Het was een mooi bruggetje naar het thema van de AIOS Ugrade van dit jaar: Value Based Healthcare (VBHC). De meeste aios bleken er wel over te hebben gehoord, maar wat het precies is en wat je er in de praktijk mee kan, was voor veel deelnemers nog een ‘black box’. Fred van Eenennaam, oprichter van het Value Based Healthcare Centre Europe, naam de aanwezigen daarom mee naar de kern van VBHC: het leveren van zorg die écht van toegevoegde waarde is voor de patiënt. “Waarde creëren lukt nu nog niet altijd, omdat de zorg sterk in hokjes is verdeeld en het systeem niet is ingericht vanuit de patiënt, maar vanuit degene die betaalt. Daarnaast focussen we sterk op de kosten van de zorg in z’n totaliteit, in plaats op de kosten per patiënt.” Jammer, meent hij, want juist als we dat anders inrichten, kunnen we echt aan waardecreatie doen.

Workshops

De deelnemers konden tijdens de AIOS Upgrade uit een breed palet aan workshops kiezen, deels in het teken van VBHC, maar ook over andere onderwerpen, zoals werken in dienstverband, de optimale balans tussen werk en privé, EPA’s, onderhandelen en netwerkgeneeskunde.

Opleidingsprijs

Verder werd dit jaar voor de negende keer de Opleidingsprijs uitgereikt, waarvoor drie opleiders werden genomineerd: naast winnaar Michael van Balken waren dat klinisch geneticus Eva Brilstra (UMC Utrecht), die op de tweede plaats eindigde en orthopeed Gino Kerkhoffs (AMC), op de derde plaats.

Van Balken ging er met de hoofdprijs van 10.000 euro vandoor. Zijn aios nomineerden hem, omdat hij volgens hen streng maar rechtvaardig is, en vooral meegeeft dat alles mogelijk is, als je je er maar voor inzet. ‘Dream big’ is wat hem letterlijk typeert. Van Balken: “Ik vind het een eer dat ik ben genomineerd en dit terug te horen, want ik probeer aios inderdaad zelf de ruimte te geven om hun eigen pad uit te stippelen. Ik bepaal niet iemands weg, maar probeer wel de randvoorwaarden te creëren. Maar uiteindelijk zijn het de aios die hun eigen opleiding maken.”