(On)veilig werkklimaat
Heb jij te maken met een onveilig werkklimaat? Hieronder vallen bijvoorbeeld: problemen rondom de opleiding, seksueel overschrijdend gedrag, pesten of intimidatie op de werkvloer, discriminatie en misbruik van bevoegdheden.
Op deze pagina vind je verschillende instanties waar je terecht kan met je melding omtrent een onveilig werkklimaat. Beoordeel aan de hand van de uitleg bij welke organisatie jij het beste terecht kan met je melding en bij welke organisatie en vorm van melding jij je het prettigst voelt.
Vertrouwenspersoon
Vertrouwenspersonen zijn aangesteld vanuit het beleid ongewenste omgangsvormen. Ze zorgen voor de opvang, begeleiding en nazorg van medewerkers die te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen. Bij een vertrouwenspersoon kun je je verhaal kwijt, met alle emoties die daarbij komen kijken. Je houdt altijd zelf de regie en bepaalt dus zelf wat er gebeurt. Vertrouwenspersonen hebben een geheimhoudingsplicht. Dit betekent onder meer dat ze niks doen zonder jouw toestemming.
Centrale opleidingscommissie (COC)
Elk opleidingsziekenhuis heeft een centrale opleidingscommissie (COC). Hierin zitten opleiders, een lid van de Raad van Bestuur (of de directie) en een vertegenwoordiging vanuit voornamelijk de aios. De COC bewaakt onder andere het opleidingsklimaat en de kwaliteit van de opleidingen, stimuleert samenwerking tussen de opleidingen en bemiddelt bij geschillen.
Meldpunten voor promovendi en arts-onderzoekers
Voor promovendi en arts-onderzoekers zijn er verschillende routes om een melding te maken; de vertrouwensperoon, lokale promovendicommissie/- organisatie, opleider, promotor of co-promotor, promovendi netwerk Nederland (PNN), Athena’s Angels en Wetenschapveilig.
Registratiecommissie Geneeskundig Specialismen (RGS)
De Registratiecommissie Geneeskundige Specialismen (RGS) houdt toezicht op de kwaliteit van medische opleidingen. De RGS beoordeelt of opleiders, opleidingsinstellingen en opleidingen aan deze regels voldoen, bijvoorbeeld door middel van visitaties (in de toekomst: evaluaties) en persoonlijk contact met aios bij meldingen. De RGS is een aanspreekpunt voor aios, onafhankelijk van de opleiding.
Opleider
De opleider (of diens plaatsvervanger) is verantwoordelijk voor een veilig opleidingsklimaat en is voor dit onderwerp het eerste aanspreekpunt. De opleider is vaak degene die de voortgangsgesprekken met de aios en de gesprekken met de anios voert en vormt zo de brug tussen de arts-assistenten en de rest van de vakgroep of afdeling.
Veilig meldpunt
Het Veilig Meldpunt is opgericht door De Jonge Specialist. Het meldpunt ondersteunt arts-assistenten die op het werk te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen. Ook informeert het organisaties over trends op dit gebied. Het Veilig Meldpunt wordt beheerd door De Jonge Specialist zelf. Het is dus volledig onafhankelijk van ziekenhuizen en andere (opleidings)instanties.
Heb jij te maken met een arbeidsconflict? Dit zijn bijvoorbeeld problemen met roosters, arbeidsongeschiktheid, ziekte of cao overschrijdingen. Neem dan een kijkje op onze pagina Arbeidsmarkt en cao.