Registratiecommissie Geneeskundig Specialismen (RGS)
Wat is het?
De Registratiecommissie Geneeskundige Specialismen (RGS) houdt toezicht op de kwaliteit van medische opleidingen. Het College Geneeskundige Specialismen (CGS) stelt de inhoudelijke eisen van opleidingen en de criteria voor erkenning van opleiders, opleidingen en opleidingsinstellingen vast. De RGS beoordeelt of opleiders, opleidingsinstellingen en opleidingen aan deze regels voldoen, bijvoorbeeld door middel van visitaties (in de toekomst: evaluaties) en persoonlijk contact met aios bij meldingen. Als aan de voorwaarden is voldaan, verleent de RGS erkenning. De RGS kan echter ook erkenningen intrekken.
Voor wie is het?
Het RGS is een aanspreekpunt voor aios, onafhankelijk van de opleiding.
Let op: als anios of coassistent kun je dus geen melding maken.
Wat kan je melden?
Bij de RGS kun je meldingen maken die betrekking hebben op je opleiding, of meldingen die gevolgen kunnen hebben voor de lopende opleidingserkenning. Je kunt geen melding maken over medisch handelen van de specialist dat niet over de opleiding gaat (wordt doorgestuurd naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) of over patiëntveiligheid. Als een besluit door een opleider wordt genomen waar je het niet mee eens bent (zoals het beëindigen van je opleiding of een geïntensiveerd begeleidingstraject), dan kun je na een verplichte bemiddeling door je COC van het ziekenhuis of je opleidingsinstituut, terecht bij de RGS geschillencommissie. Daar kun je een verzoekschrift indienen tegen het besluit van de opleider.
Anoniem/niet-anoniem melden?
Zowel anoniem als niet-anoniem melden is mogelijk; de voorkeur gaat uit naar een niet-anonieme melding omdat de RGS je dan beter kan ondersteunen. Zij beslissen over de erkenningen van opleidingsinstellingen, opleidingen en opleiders en hebben dus ook de bevoegdheid om deze erkenning tijdelijk te schorsen of in te trekken. Dit betekent concreet dat op basis van een dossier (bijvoorbeeld meerdere meldingen) en na grondig onderzoek, een opleiding of instelling onder intensief toezicht geplaatst kan worden, een opleider zijn of haar erkenning kan verliezen, of een opleiding tijdelijk geschorst kan worden.
Hoe meld ik?
De RGS zal altijd borgen dat je melding anoniem blijft indien je hier expliciet om vraagt. Zij kunnen je het beste helpen door niet-anonieme meldingen.
Melding kan via:
E-mail: opleiding@fed.knmg.nl of rgs@fed.knmg.nl
Telefoon: 088 – 440 43 80
Indien je een volledig anonieme melding wilt maken zonder dat de RGS jouw naam weet kan dit via:
De post: ter attentie van: RGS, Postbus 20053, 3502 LB UTRECHT
Telefonisch: zie nummer hierboven, zonder vernoeming van je naam.
Wat gebeurt er met de melding?
De RGS heeft een duidelijk stappenplan voor wat er met een melding gebeurt. Een melding kan via de mail, telefonisch of per brief gemaakt worden. Na de melding, worden de interne betrokkenen (voorzitter RGS, secretaris) op de hoogte gebracht en wordt nadien de melding in kaart gebracht (streef binnen 1 week melding in kaart brengen), waarbij desnoods een jurist wordt geraadpleegd. Afhankelijk van de melding wordt nader onderzoek ingesteld in de instelling ter inschatting van de ernst van de situatie. Bij een niet-anonieme melding belt de secretaris van de RGS met de melder. Bij anonieme meldingen belt de secretaris de aiossen van de instelling/opleiding waarover de melding gemaakt is.
Nadien wordt de melding geverifieerd: de secretaris bespreekt de melding met de (plaatsvervangend) opleider en met de Raad van Bestuur.
Wanneer dit afgerond is, wordt besloten welke passende vervolgstappen genomen worden (bijv. schorsing opleiding; dan mogen er geen nieuwe aios worden opgeleid of worden aangenomen). Los van de schorsing doet de RGS nader onderzoek naar de opleiding conform de hiervoor geldende regelgeving en de gebruikelijke procedures van de RGS. Afhankelijk van de uitkomsten hiervan, kan dit leiden tot het intrekken van de erkenning van de opleider, de plaatsvervangend opleider, de opleidingsinstelling of het opleidingsinstituut.