De Jonge Specialist wil, naar aanleiding van de Zembla-podcast over seksueel grensoverschrijdend gedrag van medisch specialisten richting aios, opnieuw benadrukken dat elke vorm van grensoverschrijdend gedrag onacceptabel is. In de podcast komt voorzitter Kirsten Dabekaussen aan het woord. ‘Als a(n)ios bevind je je in een heel kwetsbare positie als je dat meemaakt. Wij vinden dat iedereen recht heeft op een veilige werk- en opleidingscultuur.’
Die kwetsbaarheid wordt versterkt door de afhankelijkheidspositie van a(n)ios. Onduidelijke meldingsroutes, onzekerheid over wat er met je melding gebeurt en angst voor nadelige gevolgen voor opleiding of carrière, zorgen ervoor dat veel jonge artsen besluiten niet te melden. Het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag vraagt om een veilige meldcultuur waarin melders zich gehoord en gesteund voelen.
Er is een cultuurverandering nodig waarin openheid, respect en duidelijke grenzen centraal staan. Op het moment dat grensoverschrijdend gedrag voorkomt, zou het helpen als de artsen bovenaan de apenrots zich hierover uitspreken. “Dan zie je: dit is de lijn, dit vinden wij niet oké. Zo hoeven arts-assistenten niet vanuit die kwetsbare positie die rol te pakken, maar worden ze wel gesteund in het melden ervan”, aldus voorzitter Dabekaussen.
Uit een enquête van Medisch Contact blijkt dat meer dan de helft van de artsen ongewenst gedrag ervaart tijdens de opleiding. Vrouwen rapporteren daarbij vaker vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag dan mannen. Deze cijfers benadrukken dat het creëren van een veilige werk- en leeromgeving meer vereist dan het bestrijden van incidenten.
Als De Jonge Specialist blijven wij ons inzetten voor een veilige werk- en leeromgeving. Daarom lanceren we in 2025 ons eigen Veilig Meldpunt. Met dit meldpunt willen we de meldingsroutes duidelijker maken, ondersteuning bieden waar nodig en een veilige plek creëren voor onze achterban om te melden als intern melden niet (veilig) mogelijk is. Naast het melden, is de noodzakelijke vervolgstap nu dat we met elkaar zorgdragen voor een kwalitatief proces in het afhandelen van de melding waardoor de daadwerkelijke cultuurverandering ook echt plaatsvindt. Samen bouwen we aan een werk- en opleidingsklimaat waarin respect en veiligheid vanzelfsprekend zijn.