Rondetafelgesprek Arbeidsmarkt in de zorg

Op 28 januari heeft de voorzitter van De Jonge Specialist deelgenomen aan het Rondetafelgesprek Arbeidsmarkt in de zorg.

Het rondetafelgesprek werd georganiseerd door de Tweede Kamercommissie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). Zeer terecht was het belangrijkste onderwerp het tekort aan verpleegkundig en gespecialiseerd zorgpersoneel, knelpunten en mogelijke oplossingen hiervoor. Naar aanleiding van de nationale a(n)ios enquête 2018 Gezond en Veilig werken hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden tussen Kamerleden en het bestuur van De Jonge Specialist. Hierop is Hajder uitgenodigd deel te nemen aan de Rondetafel om de situatie van aios en anios te bespreken.
Ook zij hebben dagelijks te maken met de gevolgen van het tekort aan personeel in de Nederlandse ziekenhuizen. Er is echter in Nederland geen tekort aan basisartsen

Burn-out klachten en uitval 

Uit onze landelijke enquête is gebleken dat het aantal jonge artsen dat kampt met burn-out klachten fors is toegenomen, inmiddels 1 op de 5. Uiteindelijk zien we dat minstens 1 op de 6 definitief stopt met de opleiding. Hajder heeft drie oplossingen aangedragen bij de Kamercommissie:

Overschot aan basisartsen 

Allereerst bestaat er een fors overschot aan basisartsen dat ingezet kan worden, zodat artsen in opleiding zich weer bezig kunnen houden met hun eigenlijke taak namelijk opgeleid worden tot de beste medisch specialist. Geldstromen van basisartsen lopen anders dan voor aios. Geld lijkt dus ook de raden te zijn dat ziekenhuizen deze basisartsen niet inzetten. 

Coaching

Ten tweede is het de wens van de achterban van DJS dat coaching beschikbaar wordt gesteld aan elke jonge arts. Vergoeding hiervan is nu nog een probleem. Het UMCG verwees in haar verwoording ook naar het regelen van coaching voor a(n)ios en verpleegkundigen.

Beschikbaarheidbijdrage 

Als laatste noemde Hajder dat de werkgevers, ziekenhuizen, moeten worden aangesproken op de verantwoordelijkheid die hoort bij het aannemen van een subsidie voor het opleiden per aios (beschikbaarheidbijdrage). Deze gelden en daarmee de inzet van de aios dienen primair ingezet te worden voor opleidingstaken, waarbij de kwaliteit van de opleiding voorop moet staan, niet de bedrijfsvoering.

“Met deze maatregelen kunnen we de burn-out klachten en uitval onder jonge artsen drastisch verminderen, en de patiënt verzekeren van een nieuwe generatie uitstekende medisch specialisten”

Hajder. 

Administratieve lasten 

Als laatste verwees Hajder naar de administratieve lasten onder artsen in opleiding (ongeveer 48% van de tijd gaat hier aan op). De praktijk lijkt weerbarstig te zijn om de regeldruk echt te verlagen in korte tijd. Het continu blijven waarborgen van de patiëntveiligheid speelt hierin een grote rol aldus Hajder.

Meer weten?

Wil je meer weten? Lees dan hier het position paper van De Jonge Specialist. Of luister het debat terug. En bekijk ons thema Gezond en Veilig werken.