Succesvolle eerste editie Basisartsencongres Van Co tot Pro

135 (bijna) startende basisartsen bezochten op 7 maart de allereerste editie van het Basisartsencongres ‘Van Co tot Pro’, dat De Jonge Specialist en de LAD samen organiseerden. De dag stond in het teken van ‘keuzes maken’, want hoe geef je je artsenloopbaan nou vorm?

De LAD en De Jonge Specialist besloten vorig jaar zich in hun dienstverlening explicieter te richten op startende basisartsen, die vaak voor tal van keuzemomenten staan. Ga je in opleiding, word je eerst anios, wil je promoveren? Hoe zit het met de werkgelegenheid van bepaalde specialismen en is een jaartje ‘buitenland’ een goed idee voor je cv?

“Wij kunnen je met onze dienstverlening en ons netwerk helpen bij dat soort keuzes”, benadrukte LAD-voorzitter en neuroloog Suzanne Booij tijdens de opening van het congres. Ze maakte duidelijk dat ze zelf ook met dit soort ‘dilemma’s’ heeft geworsteld. “Sterker nog, ik heb zelfs overwogen om helemaal te stoppen met geneeskunde. Mijn redding was een coschap neurologie; toen viel voor mij gelukkig alles op z’n plek.”

Kèren Zaccai, voorzitter van DJS en aios urologie, benadrukte dat het belangrijk is om niet alleen na te denken over welk vak je inhoudelijk het leukst lijkt, maar over je arbeidsmarktkansen, hoe je vak zich ontwikkelt én over de impact van je vak op je persoonlijke leven. “Ik vind urologie het leukste vak wat er is, maar het betekent wel dat ik de rest van m’n leven ’s nachts m’n bed uit moet. Denk goed na over dat soort zaken en bepaal voor jezelf welk vak het beste bij je past.”

Workshops en informatiemarkt

Na de opening konden de deelnemers diverse workshops naar keuze volgen, zoals ‘De zin en onzin van promoveren’, ‘Hoe bemachtig ik die felbegeerde opleidingsplek?’, ‘Werken als anios’, Medisch leiderschap en ‘Online profileren op LinkedIn’. Daarnaast konden deelnemers ook een informatiemarkt bezoeken, waar artsenorganisaties uit alle disciplines, loopbaanbureaus en andere bedrijven stonden.

Behoefte aan ondernemers in de zorg

In de middag wist Bernard Leenstra, huisarts in opleiding, de zaal te boeien met een pleidooi voor meer ambitieuze ondernemers in de zorg die op een andere manier naar problemen kijken. Zelf zette hij Schok & Pomp op, omdat hij zich frustreerde over de matige EHBO-kennis van Nederlanders. In twee jaar tijd groeide het bedrijf uit tot een organisatie met 25 artsen die door heel Nederland EHBO-cursussen geven, met als doel het belang van reanimeren voor het voetlicht te brengen. Ook is hij oprichter van HAP-arts.nl. “Ik kwam op het idee toen ik las dat veel huisartsenpraktijken overbelast zijn en dacht: dat probleem kan worden opgelost. Er zijn veel promovendi voor chirurgie die vaak al chirurgische werkervaring hebben. Veel van hen willen ook graag in de kliniek bezig zijn, en niet alleen maar onderzoek doen. Ik dacht: 1 en 1 is 2: zet die promovendi in op een huisartsenpraktijk.” Volgens hem heeft de zorg behoefte aan artsen die vanuit hun doktersperspectief op een andere manier naar problemen kijken.