Update verdeling opleidingsplaatsen aios

Al eerder berichtten we over de koerswijziging van stichting BOLS en de implicaties voor de verdeling van de opleidingsplaatsen.

Graag houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Zoals bekend raamt het Capaciteitsorgaan het aantal opleidingsplaatsen voor de vervolgopleidingen in het zogenoemde Capaciteitsplan. Voor 2025 en 2026 zijn de instroomaantallen vastgesteld door de minister op basis van dit Capaciteitsplan. Binnen dit kader van aantal opleidingsplaatsen (= 1.050 ieder jaar), moet BOLS een verdeelvoorstel maken.  Dit is gedaan op basis van het verdeelcriterium 100% adherentie van alle instellingen. 

Nog steeds geldt dat wij als De Jonge Specialist tegen de verdeling zijn op basis van adherentie van alle instellingen in plaats van verdelen rekening houdend met opleidingskwaliteit. Door te verdelen op basis van 100% adherentie alle instellingen, verwachten wij dat er knelpunten ontstaan voor de kwaliteit van de opleiding. Opleidingsregio’s met een kleiner adherentiegebied wat betreft alle instellingen krijgen minder aios. Dat kan de continuïteit en kwaliteit van de opleiding onder druk zetten en de werk- en opleidingsdruk van individuele aios vergroten. Opleidingsregio’s met een groter adherentiegebied wat betreft alle instellingen zullen een toename van het aantal aios krijgen waardoor er onvoldoende individuele exposure kan ontstaan in de opleidingsinstellingen (die niet toenemen in aantal). Beide situaties zijn volgens ons onwenselijk en leiden nu al tot een verminderde kwaliteit van opleiden. 

Wat is er precies gebeurd?

Gezien deze knelpunten heeft de Federatie Medisch Specialisten een uitvraag gedaan onder de wetenschappelijke verenigingen. Door grote inzet vanuit de vertegenwoordigers van de Federatie binnen BOLS is uiteindelijk ruimte gecreëerd voor het ”schuiven” van 30 opleidingsplaatsen tussen de opleidingsregio’s (OOR’s) en specialismen binnen de vastgestelde instroomkaders voor 2025 en 2026. Dit heeft als doel deze knelpunten enigszins te beperken en is in nauwe samenspraak met alle wetenschappelijke verenigingen gedaan.  

De vervolgstap is dat elke OOR aan de slag gaat met de verdeling van de toegekende opleidingsplaatsen over de opleidingsinstellingen binnen de OOR.  Deze verdeelvoorstellen zijn op 30 mei vastgesteld door BOLS.  

Wij zien deze verschuivingen voor 2025 en 2026 als een verbetering ten opzichte van voorgaande jaren, maar dit is nog steeds geen ideale situatie. 

Het vervolg

Gezien alle ontwikkelingen en de kritische punten ten aanzien van het huidige verdeelmodel, is dit een startsein voor toewerken naar een meer weloverwogen manier van verdelen in de toekomst. Er zal een nieuw verdeelmodel worden ontwikkeld gericht op de toekomstige zorgvraag per regio en specialisme, gebruikmakend van objectiveerbare criteria.  

Wij zullen hierbij als De Jonge Specialist altijd pleiten voor behoud en verbetering van de kwaliteit van de opleiding als hoofdcriterium.  

Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan informeren we jullie. Mocht je knelpunten ervaren binnen jouw specialisme door deze nieuwe verdeling, laat het ons dan vooral weten via info@dejongespecialist.nl.

12 jun 2024

Tags