Verduidelijking normatieve werkweek (38+10 uur), wat betekent dat in de praktijk?

In de nieuwe Cao Ziekenhuizen is een verduidelijking van de normatieve werkweek opgenomen. Dit heeft invloed op aios die werkzaam zijn in algemene ziekenhuizen. Ondanks de verduidelijking blijft de invulling van de normatieve werkweek lastig en multi-interpretabel. Op termijn willen we naar een eenvoudigere omschrijving van de werkweek van aios, maar tot die tijd biedt De Jonge Specialist je handvatten om het gesprek met jouw opleider en werkgever aan te gaan over de invulling van de normatieve werkweek in jouw ziekenhuis.

Bekijk hier de meest gestelde vragen over de normatieve werkweek.

De normatieve werkweek is sinds de jaren ‘70 in de Cao Ziekenhuizen en Cao GGZ opgenomen en beschrijft de arbeidsduur van aios werkzaam in algemene ziekenhuizen en GGZ-instellingen. De werkweek kan meer dan 38 uur omvatten, omdat je in het kader van de opleiding langer aanwezig bent. Daarvoor biedt de cao de mogelijkheid tot maximaal 10 uur uitloop per week. Voor deze 10 uur krijg je geen loon en overwerk wordt pas vanaf 48 uur geteld. De 10 uur is een maximum, het mag dus ook minder zijn. 

De nieuwe Cao Ziekenhuizen

In de nieuwe cao is expliciet opgenomen dat het niet de bedoeling is dat aios standaard 48 uur worden ingeroosterd, zoals nu soms nog wel het geval is. Omdat de opleidingsactiviteiten nauw verweven zijn met de dagelijkse werkzaamheden, is het niet mogelijk om uit te splitsen wat onder de 38 uur zou moeten vallen en wat dan specifiek onder de 10 uur voor mogelijke uitloop kan vallen. Gezien de formuleringen in de cao houdt zo’n uitsplitsing juridisch ook geen stand.

In de nieuwe cao is expliciet opgenomen dat het niet de bedoeling is dat aios standaard 48 uur worden ingeroosterd, zoals nu soms nog wel het geval is.

Wat betekent dit voor jou?

In de praktijk zal het lastig blijven hoe de verduidelijking moet worden toegepast. We willen in ieder geval af van het standaard inroosteren van 10 onbetaalde uren voor alle aios. De bepaling in de cao dient als een startpunt voor een gesprek met je opleider en werkgever. Samen kan je bepalen hoe de werkweek eruitziet. Wellicht is het mogelijk om flexibiliteit in te bouwen, waarin je niet elke week de volle 10 onbetaalde uren draait. Belangrijk in de discussie met je opleider is om de opleiding centraal te stellen en dat de leerdoelen uit jouw persoonlijke opleidingsplan leidend zijn. Productie is van ondergeschikt belang, omdat aios vanuit de beschikbaarheidbijdrage betaald worden en daardoor officieel boventallig zijn.

De constructie van de normatieve werkweek is ongelukkig en op de lange termijn onhoudbaar, wat De Jonge Specialist betreft. De komende periode gaat De Jonge Specialist samen met haar leden en samenwerkingspartners op zoek naar een beter en transparant alternatief voor de werkweek van aios. Dit is een lange termijn traject dat in volgende cao-onderhandelingen aan bod zal komen.

De komende periode gaat De Jonge Specialist samen met haar leden en samenwerkingspartners op zoek naar een beter en transparant alternatief voor de werkweek van aios.

Nog vragen?

We hebben hier de meest gestelde vragen over de normatieve werkweek uiteengezet. Laat het ons weten als je nog andere vragen hebt, of als je wilt meedenken over de nieuwe inrichting van de werkweek van aios. Bovendien zijn we erg benieuwd naar hoe het in jouw ziekenhuis aangepakt wordt. Laat het ons weten via info@dejongespecialist.nl.

3 aug 2023

Tags