Onbetaalde arbeid

De laatste jaren ontvangt De Jonge Specialist steeds vaker meldingen dat artsen in Nederland onbetaald werk verrichten. In het voorjaar van 2019 hebben wij daarom jullie opgeroepen om dergelijke misstanden aan ons te laten weten. We hebben enorm veel reacties ontvangen. 

Voorbeelden van onbetaalde arbeid

anios die een contract krijgen voor 38 uur, maar structureel ingeroosterd worden voor 48 uur onder het mom van opleidingsuren;

buitenlandse aios die een deel van hun medische vervolgopleiding in Nederland uitvoeren waarvoor zij slechts een stagevergoeding of helemaal niet betaald krijgen;

artsen die onbezoldigd hun promotie onderzoek verrichten of afronden in eigen tijd, omdat de subsidieperiode is afgelopen;

onbetaalde fellowships, waarbij in veel gevallen de fellow 2 dagen betaald krijgt conform de cao, maar in de praktijk fulltime werkt.

Onacceptabel

De Jonge Specialist vindt het onacceptabel dat werkgevers artsen niet volledig betalen voor hun inzet. Daarnaast is het onacceptabel dat in veel van deze gevallen de arts geïntimideerd wordt om een onjuist contract te ondertekenen. We blijven ons inzetten op dit onderwerp en zien ook al enkele resultaten, maar we zijn er helaas nog niet. Uit de Gezond en Veilig Werken enquête van 2022 bleek dat 22% van de anios nog steeds een onjuist contract heeft en dat er onder a(n)ios gemiddeld 30 uur per week wordt overgewerkt zonder compensatie.

Goed om te weten: de afspraken in een cao gaan voor op de afspraken in een individuele arbeidsovereenkomst. Jouw arbeidsovereenkomst mag dus niet afwijken van de cao, behalve als de afspraken voor jou als werknemer gunstiger uitpakken. Onbetaalde arbeid is nooit gunstig voor de werknemer.   

Heb jij nog steeds een contract dat niet voldoet aan de regelgeving? Of weet je niet zeker of jouw arbeidsovereenkomst conform de cao is? Neem dan contact met ons op via info@dejongespecialist.nl.Wij kunnen je helpen. Jouw melding wordt strikt vertrouwelijk verwerkt. De Jonge Specialist zal nooit informatie van individuele melders of over meldingen delen. 

Oplossingen

In theorie is de oplossing simpel: elke jonge dokter in Nederland krijgt een contract conform de regelgeving en overeenkomstig de werkelijke arbeidsduur. In de praktijk is het minder simpel dit voor elkaar te krijgen, maar samen met de LAD zetten wij ons hier dagelijks voor in. Dat doen we op meerdere gebieden:

1. De juristen van de LAD en Federatie Medisch Specialisten staan klaar voor alle aios, anios en arts-onderzoekers die zich bij ons melden. Je krijgt een persoonlijk advies en we steunen je bij elke stap. In het uiterste geval, kunnen we zelfs een rechtszaak aanspannen tegen de werkgever.

2. We informeren jonge dokters over de regelgeving: waar heb je recht op, wat mag wel en wat mag niet in de cao.

3. We blijven hier aandacht voor vragen in de cao-onderhandelingen. 

Bijlage(n)

Ideeën, vragen of suggesties?

Heb je ideeën wat wij nog meer kunnen doen om onderbetaling of onbetaalde arbeid te voorkomen of aan te pakken? Laat het ons dan vooral weten, zodat we er mee aan de slag kunnen gaan. Stuur ons een e-mail via info@dejongespecialist.nl of bel met het Meldpunt via 088 1344 122.