Compensatie voor (oud) anios met 38+10 contracten in Tilburg

3 minuten leestijd

De Jonge Specialist (DJS) spant zich al enkele jaren in samenwerking met de cao-onderhandelaars van de LAD en de FBZ in, om onrechtmatige 38+10 contracten en roosters voor anios af te schaffen. Een anios krijgt hierbij een contract en/of rooster gelijk aan een aios, waarbij 38 uur betaald wordt en het mogelijk is tien uur per week extra te worden ingeroosterd voor wat als opleidingsuren wordt beschouwd. Anios willen natuurlijk graag deelnemen aan opleidingsactiviteiten van aios, waardoor zij zich gedwongen voelen dergelijke contracten te tekenen. Vaak ook omdat zij te horen krijgen dat ze anders niet in dit ziekenhuis aan de slag kunnen.

Het aanbieden van onjuiste contracten en/of het onjuist inroosteren met structureel overwerk tot gevolg, is in strijd met de cao Ziekenhuizen. Daarnaast is de deelname aan opleidingsactiviteiten op papier weliswaar vrijwillig, maar in de praktijk wordt het merendeel van de anios niet in staat gesteld aios-onderwijs te volgen of worden anios alsnog geacht daarbij aanwezig te zijn.

Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis compenseert anios

DJS en de LAD zijn van mening dat alle anios contracten en roosters moeten krijgen die voldoen aan de cao Ziekenhuizen. Uren die meer worden gewerkt dan op grond van de cao zijn toegestaan, zijn overuren en dienen uitbetaald te worden. DJS en de LAD vinden dan ook dat overuren die reeds gemaakt zijn in de afgelopen periode, alsnog gecompenseerd zouden moeten worden. We zijn dan ook zeer verheugd te horen dat het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg, na eerst deze contracten te hebben afgeschaft voor anios, nu ook de stap heeft gezet (oud) anios te compenseren.

Artsassistentenvereniging in gesprek met Raad van Bestuur en MSB

De Assistenten Vereniging Tilburg (AVT) en het ETZ (Raad van Bestuur en Medisch Specialistisch Bedrijf) hebben samen vorm en inhoud gegeven aan modern werkgeverschap. Hiervoor heeft de AVT ook advies ingewonnen bij De Jonge Specialist. Dit heeft geresulteerd in een aantal concrete resultaten, zoals onder andere het evenwichtig inrichten van roosters, het organiseren van een overlegstructuur voor anios en de eenmalige uitbetaling van (in Ortec Workforce Scheduling) geregistreerde overuren voor de betreffende vakgroepen in 2019, 2020 en 2021. Aan verdere invulling wordt in samenwerking vormgegeven.

Ook advies nodig?

We krijgen als DJS nog steeds meldingen binnen van anios die toch een contract en/of rooster onder ogen krijgen van 38+10 uur per week. We kunnen jou zowel individueel helpen, als de hele anios-groep. Samen sta je sterker en voel je je wellicht veiliger ten aanzien van jouw baanperspectief. De juristen van het Kennis- en dienstverleningscentrum van de LAD en Federatie Medisch Specialisten kunnen jullie dus ook als groep bijstaan. Zij behandelen iedere zaak objectief en vertrouwelijk, voorzien je van advies, hulp bij brieven of het voorbereiden van gesprekken.  

Heb je als anios een 38+10 contract en/of rooster? Of heeft het voor jou als anios nadelige gevolgen dat dit juist is afgeschaft, zoals het niet meer krijgen van supervisie? Of ben je juist een aios die nadelige gevolgen ondervindt van het afschaffen van de 38+10 contracten voor anios? Laat het ons weten! Stuur een mail naar info@dejongespecialist.nl

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.