Nu de besmettings- en opnamecijfers snel oplopen, neemt de druk op de zorg weer toe. Dit vraagt opnieuw om jullie veerkracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Want jullie inzet op de werkvloer zal zeker weer worden gevraagd en nodig zijn.
Vergeet niet om oog te houden voor je eigen gezondheid, bekwaamheid en opleiding. Eerder hebben we hierover al het standpunt Inzet van a(n)ios in COVID-zorg opgesteld. Helaas is het ook nu weer relevant. Word jij (opnieuw) gevraagd COVID-werkzaamheden te verrichten en gaat dit ten koste van je opleiding of je arbeidstijden, meld het ons.
Opleiding
We krijgen signalen van aios dat er onvoldoende leermomenten zijn en zij reeds verlenging van de opleiding hebben aangevraagd. Andere aios zouden graag verlening van de opleiding willen, omdat zij nu al zien dat ze hun opleidingsmomenten onvoldoende gaan krijgen. We raden je aan om in gesprek te blijven met je opleider en je leidinggevende. Gebruik hiervoor onze leidraad, zodat je het gesprek goed kan voorbereiden en structureren. Kom je er samen echt niet uit? Neem dan ook contact op met de RGS of met ons Kennis- en dienstverleningscentrum.
Contact met het Kennis- en dienstverleningscentrum
Loop je momenteel ergens tegenaan binnen jouw ziekenhuis, als individu of met de hele groep? Ook nu staan we voor je klaar. Ons kennis-en dienstverleningscentrum kan je ook bijstaan in COVID gerelateerde zaken. Je kan heel makkelijk contact leggen via info@dejongespecialist.nl. De juristen nemen jouw vraag in behandeling, vanzelfsprekend vertrouwelijk en objectief. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, dat jouw vraag of zorg op wat voor manier dan ook ergens anders terecht komt als je dit niet zelf wilt.
Leidraden, richtlijnen en meer
De Federatie Medisch Specialisten heeft een websitepagina ingericht met alle leidraden, handreikingen en richtlijnen inzake COVID-19. Hier kan je heel gemakkelijk alle voorhanden informatie vinden. Op hun overzichtspagina kan je ook de webinars terugvinden, de laatste cijfers lezen en het laatste nieuws lezen.
Onze drie belangrijkste tips voor jou
- Bewaak je eigen en elkaars grenzen. Zowel tijdens de crisis als daarna komt er veel op je af. Het is aan jou om zelf te beoordelen of je voldoende bekwaam bent om opgedragen werkzaamheden te kunnen doen. Ook kan het zijn dat mensen wegens de eerste golf gevoelens van emotie of vermoeidheid ervaren. Bespreek dit met je opleider of jouw leidinggevende.
- Benader je vertegenwoordigers. Weet jouw arts-assistentenvereniging te vinden. De AAV kan de belangen van a(n)ios vertegenwoordigen in het ziekenhuis, delen met de vakgroepen en Raad van Bestuur nog voordat veranderingen worden doorgevoerd. Zeker nu de tweede golf er is, is het belangrijk dat de stem van de a(n)ios ziekenhuisbreed wordt vertegenwoordigd. Wij kunnen je bijstaan op landelijk niveau en jouw juniorvereniging op specialisme niveau. Houd ons vooral op de hoogte!
- Borg supervisie en ondersteuning. Onderhoud nauw contact met jouw collega’s, opleider of andere supervisoren. Dit is cruciaal om adequate supervisie te waarborgen.
Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!
Juist in deze tijden is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hoe zorg je dat je in deze tijden fysiek én mentaal fit blijft? Hoe zorg je goed voor jezelf en voor elkaar? Er zijn diverse initiatieven genomen voor ondersteuning van artsen. De Federatie Medisch Specialisten, De Jonge Specialist en de LAD hebben alle tips, initiatieven en handreikingen gebundeld. Die vind je op de site van de LAD. Blijf gezond en laat het ons weten als we je ergens bij kunnen helpen!